Annons
Fransesca Quartey berättar att de följer alla föreskrifter. Foto: Västerbottensteatern / Arkivbild

Anordnar sommarteatern framför publik – men gräns införs: ”Känner att kulturens kraft lever”

KULTUR Som det ser ut nu kommer sommarteatern Romeo & Julia att anordnas inför publik. Fransesca Quartey: "Vi märker att folk blir glada när de hör att möjligheten kommer att finnas kvar."

Annons

Vid halv två-tiden på onsdagseftermiddagen är Västerbottensteaterns vd Fransesca Quartey på plats i Medleforsparken, där sommarteatern Romeo & Julia ska anordnas mellan den 17 juni och 12 juli. Hon berättar att spelplatsen har flyttats något.

– Det är för att ljuset ska falla rätt på eftermiddagar och kvällar. Scenen byggs också om, den blir rund och ska påminna om Shakespeares scen, säger Fransesca.

Förutsättningarna är speciella i år och teatern har fått anpassa sig. Ensemblen består exemplevis helt av den egna personalen – däribland sex aktörer från UngHästen, två från Nordiskt Berättarcentrum och en person från marknadsavdelningen.

Annons

Hur går repetitionerna inför sommarteatern?

– Det är underbart att se dem dansa, sjunga och skratta. Huset fylls av skratt när de repeterar och man känner att kulturens kraft lever, berättar Fransesca.

Sätter gräns för antal besökare

Teatern har tänkt anordna Romeo & Julia inför livepublik – max 50 besökare per föreställning – och vid scenen i Medleforsparken ska ingen behöva trängas.

– Vi följer alla föreskrifter, även när vi repeterar, säger Fransesca.

Annons

Enligt henne har responsen hittills varit god. Förberedelserna inför sommarteatern fortsätter, men det nuvarande läget krånglar till det något för Västerbottensteatern.

– Det har varit otroligt svårt att hålla igång repetitionerna som vanligt. Om någon har haft minsta symptom så har personen gått hem, berättar vd Fransesca Quartey.

– Jag tror också att folk har förståelse för utmaningarna som vi har, säger hon.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons