Annons
Telefonen på bilden är inte av den sort som omnämns i artikeln. Foto: Pixabay

Skänker bort specialutvecklade mobiltelefoner till seniorer: ”Många sitter isolerade nu”

NYHETER Skulle du eller någon du känner ha glädje av en senioranpassad mobil? Lions Skellefteå skänker bort tio stycken.

Annons

Tanken med de här mobiltelefonerna är att de ska vara enkla att använda.

Monica Gimerus vid Lions Skellefteå förklarar att det går att ringa, skicka sms och mms, att det finns en kamera samt en larmknapp. Om larmknappen används ringer telefonen automatiskt till ett förprogrammerat nummer, exemplevis till en anhörig.

– Och då är det ett förinspelat meddelande som spelas. Till exempel ”jag har fallit och behöver hjälp”. Många sitter isolerade nu och de kanske bara har en fast telefon.

Mobiltelefonen har utvecklats av Doro och innehåller färdigladdade telefonkort som Comviq har skänkt. Till en början har Lions Skellefteå tagit in tio stycken.

Annons

– Sedan får vi se vilken efterfrågan som finns. Om vi blir av med telefonerna snabbt så kommer vi såklart höra om vi kan beställa fler, berättar Monica.

De vill gärna komma i kontakt med de som är intresserade av en mobiltelefon.

Andra Lions-initiativ

Lions Skellefteå jobbar även för att ljusa upp tillvaron på andra sätt under den rådande pandemin. Årets nationaldagsfirande har ställts in – men flaggan ska fortfarande hissas, det ska stämmas upp till sång och stipendier ska delas ut.

Allting ska spelas in och sedan läggas ut på klubbens facebooksida.

– Där håller vi även på att komma igång med att hålla auktioner på fina saker. Pengarna ska gå oavkortat till de som behöver det i Skellefteå, säger Monica.

Annons

Nyligen levererade de även godsaker till vårdpersonalen på lasarettet.

– Vi skulle lägga 3 000 kronor på godis och frukt och sådant. Vi bad ICA Maxi plocka ihop det åt oss. ”Det här står vi för”, sade de då. Det var väldigt fint, säger Monica.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons