Annons
Bakterier hittades bland annat i patientens blod. Foto: Region Västerbotten

Miss orsakade seglivad infektion – händelsen anmäld enligt lex Maria

VÅRD Bakterier konstaterades i blodet hos en patient, men hen remitterades inte vidare för behandling. Några dagar efter att ha skrivits ut kom patienten tillbaka, då med en infektion i ryggen.

Annons

Den äldre patienten sökte vård för feber, frossa och smärtor i ryggen. Det bedömdes bero på lunginflammation och personen fick antibiotika. Senare på dagen kom hen tillbaka – tillståndet hade försämrats och personen lades in för vård.

Patienten behandlades med intravenös antibiotika. Provsvar visade på bakterier i blod och urin, men enligt Region Västerbotten remitterades personen inte vidare. Trots att en infektionsspecialist kommit med förslag på utredning och behandling.

Annons

”Hade lett till infektion”

Ändå förbättrades tillståndet tillfälligt och patienten skrevs ut, men några dagar senare fick personen uppsöka sjukvården ännu en gång

– Den bakteriella infektionen i blodet hade lett till infektion i ryggen och riskerade medföra ytterligare komplikationer, skriver Region Västerbotten.

Efter en sjukhusvistelse och en längre tids antibiotikabehandling blev patienten fri från infektionen. Region Västerbotten har utrett fallet och anmält händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, enligt lex Maria.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons