Annons
Baserat på pressmeddelande

Skellefteå kommun har flest antal smittade i länet: ”Hjälps åt för att klara utmaningarna vi ställs inför”

SAMHÄLLE I dagsläget är det Skellefteå kommun som har flest antal smittade av Covid-19 i länet, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Region Västerbotten jobbar efter ett scenario där det är flest antal smittade personer i mitten av maj. Det skulle innebära att det då behövs 130 vårdplatser för patienter smittade med covid-19 på länets tre sjukhus.

– Just nu har Skellefteå förhållandevis många smittade personer och patienter i vården jämfört med resten av länet. Just nu är fördelningen ojämn men den kan förändras i olika faser, precis som vi sett i andra delar av Sverige, berättar Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare.

Gunilla Persson trycker på att dagens smittoläge inte är oroväckande utifrån den vård regionen kan erbjuda.

Annons

På Skellefteå lasarett har en av sjukhusets medicinavdelningar gjorts om till en avdelning för patienter som smittats med covid-19 med plats för sexton patienter. Det finns också beredskap för totalt 6 till 10 så kallade slussplatser, där patienter med misstänkt men ännu inte bekräftad smitta kan vårdas.

Idag finns totalt 10 intensivvårdsplatser i Skellefteå med en specialavdelning som kan vårda fem smittade patienter. Patienter kan också vid behov flyttas mellan länets tre sjukhus.

– Vi har ett nära samarbete med länets kommuner. Med Skellefteå kommun följer vi smittoläget tillsammans, har vi en tajt dialog om de åtgärder som görs och hjälps åt för att klara de utmaningarna vi ställs inför, säger Gunilla Persson.

Information från Region Västerbotten

  • Om du är frisk och har allmänna frågor, gå in på Folkhälsomyndighetens webbplats eller på krisinformation.se
  • Är du är sjuk, stanna hemma och gå in på 1177.se och följ råden.
  • Blir du sämre och inte klarar dig med egenvård i hemmet ska du ringa 1177.
  • Om läget är akut, ska man alltid ringa 112.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten.
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons