Annons
Sponsrad artikel
Foto: DEFA

Så fixar du en egen laddbox – och nyttjar ladda bil-stöd: ”Ger dig hälften av kostnaden”

ANNONS Det går att ladda din plugin-hybrid eller elbil direkt i ett vanligt el-uttag, men att installera en laddbox är att föredra av flera anledningar.

Med allt fler elektrifierade bilar på marknaden har behovet av att kunna ladda dessa hemma och på arbetet ökat markant de senaste åren.

– Till alla plugin-hybrider och elbilar följer det med en reseladdare, eller nödladdare som vissa kallar den. Den laddaren är anpassad för att sätta in i vilket vanligt eluttag som helst, men det finns begränsningar, berättar Pär Öhlin på Logart bil i Skellefteå.

Till exempel så laddar den långsammare än en specialutformad laddbox, och det finns även en säkerhetsaspekt att ta hänsyn till.

Med en sådan säkerställer du att ditt system klarar av laddningen på ett bra sätt.

– Att sätta in laddaren i ett vanligt eluttag är i de flesta fall ofarligt – men om uttaget är gammalt, har en timer som inte är anpassad för den höga kapaciteten, inkopplat i en outrullad sladdvinda eller har andra elkrävande saker på samma grenkontakt kan systemet bli överbelastat, säger Pär som rekommenderar den som har en elbil eller plugin-hybrid att montera en laddbox på den plats som bilen oftast laddas.

– Med en sådan säkerställer du att ditt system klarar av laddningen på ett bra sätt.

Godkända boxar

Att installera en laddbox är inte svårt, och dessutom finns bidrag att få.

– Det första du gör är att kontakta en elektriker som får kolla upp vilka förutsättningar som finns hos dig. Därefter får du alternativ om olika laddboxar som du kan välja, säger Pär.

Hur vet jag vilken box jag ska välja och att den är godkänd?

– Laddboxen måste alltid installeras av en behörig elektriker, och de får bara montera godkända boxar. Så anlitar du en elektriker, som du bör, så ligger ansvaret på dem att se till att den är godkänd, säger Pär.

Pär Öhlin på Logart bil i Skellefteå.

Däremot finns det boxar som ligger i olika prisklasser.

– Det finns allt från enkla varianter som gör sitt jobb till intelligenta laddboxar. De mer avancerade kan känna av systemet och till exempel ladda mindre när disk- och tvättmaskinen går, och mer på natten då många andra elintensiva produkter inte används.

Ladda bil-stöd

Priserna brukar ligga någonstans mellan 10 000-20 000 kronor inklusive installation, innan ladda bilen-stöd – som går att söka fram till årsskiftet 2020 – är avdraget.

– Stödet söker du hos Naturvårdsverket och det ger dig hälften av kostnaden, upp till max 10 000 kronor. Köper du alltså en laddbox och installation för 15 000 kronor får du tillbaka 7 500 kronor, säger Pär.

I bostadsrätt och på företag

Ladda bilen-stöd finns även för företag och bostadsrättsföreningar som då har möjlighet att ansöka om 50 procent av kostnaden, upp till max 15 000 kronor per laddenhet.

Det behöver inte vara avancerat att fixa.

– Prata gärna med din förening eller arbetsgivare. Det behöver inte vara avancerat att fixa, säger Pär som gärna hjälper till med kontakten med leverantör och elektriker.

– Det kostar ingenting att kolla upp vilka möjligheter som finns hemma hos dig om du går via oss på Logart bil. Kom in så berättar jag mer om hur vi kan ta fram ett kostnadsfritt prisförslag, säger han.

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Logart Bil.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons