Annons
Sponsrad artikel
  • Innovative New Ford Puma Fuses Mild-Hybrid Efficiency, Best-In-Class Luggage Space and Crossover Appeal

Mild-, el- eller pluginhybrid? Vad är skillnaden – och vad bör du välja?

ANNONS Elektrifieringen av bilar har på senare år kommit igång på allvar – men det kan ibland vara svårt att skilja de olika hybriderna åt. “Olika märken använder olika benämningar”, säger Pär Öhlin på Logart bil i Skellefteå.

Gemensamt för alla elektrifierade bilar är att de har någon typ av batteri och elmotor som hjälper till att föra bilen framåt, men det skiljer en hel del mellan olika modeller.

Det första steget från en helt bensindriven bil är mild-hybriden, eller lätt-hybrid som den kallas hos vissa bilmärken.

– I den finns förutom en förbränningsmotor även ett batteri, ofta på 48 volt, som hjälper till vid start och acceleration av bilen, samt när du krypkör, berättar Pär Öhlin på Logart bil i Skellefteå.

Batteriet laddas sedan automatiskt när du bromsar eller släpper på gasen.

– Fördelarna med en hybrid är bland annat att bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen minskar. Om du mest kör i stadstrafik så kan du sänka förbrukningen med upp till 7 procent med hjälp av en mild-hybrid, säger Pär.


Nya Ford Kuga mildhybrid.

Prisskillnaden på en ny mild-hybrid jämfört med en bensinbil är inte heller så stor.

– Det är ett marginellt prispåslag på ungefär 7-10 000 kronor, säger Pär.

El-hybrid

Steget upp efter mild-hybriden är el-hybrid, eller full-hybrid som den också kallas.

– Det är den klassiska hybridbilen som funnits med sedan länge. Den fungerar på många vis likadant som mild-hybriden, men det sitter ett större batteri så att elmotorn kan hjälpa till mer och sänka bensinförbrukningen och koldioxidutsläppen ytterligare, säger Pär som säger att den gör sig bäst i blandad körning.

– Där kan den laddas vid inbromsningar och nyttjas vid starter. Vid långkörningar blir regenereringen inte lika effektiv.

Plugin-hybrid

Om du vill köra ännu mer på el är en plugin-hybrid, eller ladd-hybrid som den kallas av vissa, ett alternativ. Den har ett ännu större batteri – och går att ladda genom en kabel i ditt vägguttag eller en laddbox.

– Då använder du först den el som finns i batteriet så länge det går, och sen kopplas förbränningsmotorn in om det behövs. Du behöver med andra ord aldrig ha någon räckviddsångest med den, säger Pär.


Ford Kuga plugin-hybrid.

Även denna laddas självklart vid inbromsning eller när du släpper på gasepedalen.

– I stort fungerar den som de andra hybriderna, men att du även kan ladda den med extern el till fördelaktigt pris.

Elbil

Vill du bara köra på el så är det en elbil du bör välja.

– Där har vi ett ännu mycket större batteri än i de andra varianterna. Det räcker i de flesta fall över 20 mil på nya modeller.

Förutom att du kan ladda denna bil hemma till ett lågt elpris så ger elbilar en härlig körupplevelse.

– Det är direkt vrid på motorn oavsett vilken hastighet du kör i, så responsen på gasen är riktigt bra. Sen går den tyst och fint – samtidigt som du vet om att du kör en bra miljöbil, säger Pär.

Nya modeller

Hos Ford är elektrifierade bilar i alla ovanstående kategorier på ingående. Ford Mondeo finns redan som el-hybrid och i början av mars kommer Ford Kuga som plugin- och mildhybrid, samt nya Ford Puma som mildhybrid.


Ford Transit Custon plugin-hybrid.

Ford transportbilar presenterar också som först i segmentet Transit Custom som plugin-hybrid. Den kommer då som skåpbil eller persontransportbil. Lanseringen sker i april 2020.

– Vi välkomnar alla in till Logart bil i Skellefteå för att provköra och prata mer om vad som kan vara det bästa bilköpet för just dig, säger Pär.

Läs också:

Välkommen till Logart Bil

Nålvägen 2 Skellefteå
0910-71 16 60, www.logart.se

Öppettider: Mån-fre 9-18 | Lör 10-14

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Logart Bil i Skellefteå.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons