Anmälningar om bedrägeri har kommit in till polisen i Västerbotten.
Så här jobbar bedragarna: någon ringer, utger sig vara från polisen och berättar att någonting allvarligt har inträffat. Till exempel att en nära anhörig har råkat ut för någonting. Den som kontaktas uppmanas sedan identifiera sig med bank-id.
– De kanske säger att en anhörig har skadats, man blir upprörd och i affekt anger man sitt bank-id. Att de försöker utnyttja sådana känslor är extra fult. Det är lågt, säger Oscar Berglund, gruppchef vid bedrägeriroteln i Västerbotten.
Att de försöker utnyttja sådana känslor är extra fult. Det är lågt.
Han upplever att bedrägeri genom social manipulation har blivit vanligare.
– Inte just att man utger sig för att vara polis. De kan lika gärna utge sig vara från någon annan myndighet, från vården eller en bank. Det man kan komma ihåg är inget seriöst företag skulle be någon att lämna ut sitt bank-id.
Uppmaningen är att bara lägga på luren?
– Ja absolut. Det är bra om man anmäler det också, även om det ”bara” är ett försök man utsätts för. Då får vi en uppfattning om hur utbrett det är, säger Oscar Berglund.
En anmälan kan göras via telefonnummer 114 14. Den riktiga polisen kräver aldrig identifiering med bank-id. De gör hembesök om någonting allvarligt har inträffat.