Annons
Avsändaren inleder bluff-sms:et med orden "viktig information". Foto: Pixabay/Skellefteå kommun

Bedragare utnyttjar coronakrisen: Skelleftebor har fått bluff-sms

NYHETER Skellefteå kommun, polisen och MSB varnar för bedragare som försöker spela på oron kring coronaviruset.

Annons

I veckan har ett bluff-sms ha dykt upp i Skellefteå. Avsändaren utger sig för att representera Kultur och fritid och frågar om mottagaren tänker resa bort eller inte, med hänvisning till arbetet för att motverka spridningen av Corvid-19.

Avsändaren skriver ”om ni har planer att åka någonstans vill vi vara informerade om det” och ”svara gärna på detta sms, annars är vi tvungen att ringa er för ett svar”.

– Det verkar som att de försöker kartlägga om folk är hemma eller inte under påsken. Den informationen kan kanske användas för att göra inbrott. Man måste vara försiktig nu, säger Isak Nyberg, verksamhetsstrateg vid Skellefteå kommun.

Annons

Här har kommunen sammanställt information som kan hjälpa dig att känna igen ett bluffmeddelande. En rekommendationen är att radera meddelandet direkt.

Bedragare anpassar sig

I måndags påtalade polisen Oscar Berglund, gruppchef vid bedrägeriroteln i Västerbotten, även vikten av att polisanmäla sådana här bedrägeriförsök.

Man måste vara försiktig nu.

Enligt polisen använder bedragare i huvudsak redan existerande tillvägagångssätt, som har anpassats till den nuvarande situationen. Sättet som bedragarna tar kontakt varierar – det kan ske genom fysiska besök, digitalt eller via telefon. Det är inte ovanligt att en bedragare utger sig för att vara från en myndighet eller bank.

Annons

Även polisen Stefan Ström uppmanar till försiktighet.

– Vi vill fortsätta uppmana till att vara sunt kritisk till personer som kontaktar er med en förespegling om att det är med anledning av coronaviruset, säger han.

Polisens tipsar – så skyddar du dig

 

Tillvägagångssätt: fysiska besök.

 • Hembesök hos äldre/självisolerade där de utger sig för att vara från sjukvården. De erbjuder test för coronavirus i ett försök att ta sig in i bostaden.
 • Äldre självisolerade personer blir kontaktade och blir erbjudna att någon ska handla åt dem med anledning av coronaviruset. De drabbade ombeds ge ifrån sig kontokort och/eller kontanter.
 • Utger sig för att vara från hemtjänsten och ska städa och sanera bostaden från coronavirus. Väl inne i bostaden stjäl de mediciner, konto- och kortuppgifter samt värdesaker.
 • Släpp inte in personer i din bostad om du inte är säker på vilka de är eller har träff bokad med dem. Kontrollera legitimation om du kan. Hantverkare? Kontrollera alltid med fastighetsbolaget innan du släpper in någon.

Tillvägagångssätt: via telefon, mejl eller sociala medier.

 • Samtal som uppges komma från till exempel ”Folkhälsomyndigheten”, där mottagaren ombeds logga in med e-legitimation. Pengarna förs sedan över från den drabbades konto till ett annat
 • Kontaktas via telefon av någon som utger sig för att ringa från Folkhälsomyndigheten. Bedräglig försäljning som även kan leda till hembesök.
 • Meddelanden (via Messenger) om att det finns tillgängliga fonder för låginkomsttagare har förekommit tidigare. Nu har det lagts till ”Federala bidragsprogrammet för Corona virusländer”. Den drabbade ombeds att registrera sig – mot en kostnad.
 • Lämna aldrig ut personliga uppgifter och koder på uppmaning av någon annan varken över telefon eller via nätet. Be att få motringa men var noga med att själv söka upp numret och inte ringa numret du får av personen som ringt upp dig. Kom ihåg; du behöver inte skynda, det är aldrig bråttom. Var även sunt kritisk vid personliga möten.
 • Öppna aldrig ett mail om du är osäker på vem avsändaren är.
 • Klicka aldrig på en länk du inte känner igen.
 • Om du handlar på nätet. Tänk dig för innan du lämnar ut dina kortuppgifter. Använd dig av säkra betaltjänster och i kombination med ditt Bank-id.
 • Minska pengarna på ditt konto betalkortet är knutet till. För över mellan konton vid behov.

Källa: Polisen

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons