Annons

Fiskefesten flyttar in på Eddahallen: ”Något för allt från nybörjaren till proffsfiskaren”

NÖJE Efter ett lyckat event förra året har Fiskefesten i år växt till att fylla hela Eddahallen, samt bollhallen på Norrvalla, med fiskerelaterade produkter och aktiviteter.

Annons

Fiskefesten är ett event för fiskeintresserade arrangerat av Kultur- och fritidskontoret, Skellefteå kommun. Idén till konceptet växte fram i början av förra året och resulterade i en mässa på Folkparken i slutet av april 2018.

– Vi vet att det finns ett stort intresse kring sportfiske och ville skapa en mötesplats där branschen och näringen kring fiske kan visa upp sig, men även en plats där vi själva kan nå ut med det arbete vi gör kring fiske- och vattenvårdsarbete, berättar Johannes Lindberg.

Trots att förra årets mässa planerades på bara två månader blev den lyckad och lockade mycket folk.

– Vi är jättenöjda över responsen och hade totalt runt 1700 besökare på Folkparken, säger Johannes.

BLEV TRÅNGT
Till i år har de flyttat eventet till Eddahallen och bollhallen på Norrvalla.

– Eftersom det nästan blev för trångt på Folkparken funderade vi på andra lämpliga lokaler och kom fram till att Eddahallen är ett perfekt alternativ. Vi vill visa att Eddahallen som evenemangsarena kan användas till annat än bad och sport, och badhusets bassänger ger oss roliga möjligheter för en sportfiskemässa, säger Johannes.

Annons

Och som att det inte var nog ingår även bollhallen på Norrvalla i utställningsområdet.

– Där kommer hälften av ytan att vara en kastbana för att testa flugspön, och på andra halvan finns båtutställare och annan fritidsutrustning.

I bassängerna kommer wobblers, kajaker och båtar att samsas.

– Besökarna kommer kunna prova kajaker, fiskebeten och vadarstövlar i de olika bassängerna. I den stora bassängen kommer även fiskeutrustning demonstreras och sjöräddningssällskapet gör uppvisningar i livräddning två gånger per dag.

Motorer som är i bassängen ska naturligtvis inte köras, försäkrar Johannes.

– Och alla grejer är sprillans nya och rengjorda före dom får läggas i bassängerna, säger han.

NÄST STÖRST I SVERIGE
Eddahallens stora sporthall kommer fyllas av utställare från sportfiskebranschen, turistnäringen, grossister, myndigheter, fiskevårdsföreningar med mera.

– Utöver det bygger vi upp en föredragsscen i B-hallen och radar upp betesbyggare och flugbindare ovanför läktaren. Mat och fika finns självklart även till försäljning så det kommer att vara mycket att se och göra, säger Johannes.

I bassängerna ska olika typer av fiskeprodukter och båtar visas.

Johannes hoppas på minst 3000 personer, men tror att det kan bli betydligt fler.

– Det finns inget liknande i norra Sverige och mest troligt är det här Sveriges näst största fiskeevent. Vi vet redan att det kommer folk från Kiruna och Sundsvall så upptagningsområdet är stort, säger han.

Utbudet är utvalt för att passa allt från nybörjare till proffs, och allt från barn till vuxna.

– Det finns något för hela familjen med pyssel och barnteater med nycirkusinslag för de minsta till föredrag och avancerade flugbindare för proffsen.

Johannes hoppas att Fiskefesten kan bli ett årligt event, och att en eller flera externa aktörer kan ta över.

– Vår förhoppning är att någon redan till nästa år kan ta över och bygga vidare på det här, säger han.

Fiskefesten arrangeras 26 och 27 april.

Artikeln är en del av
nya numret av Megafonen:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons