Annons

Fyller kyrkorna med musik & ljus: ”Roligare och roligare för varje gång vi spelar”

NÖJE Gruppen Context drar fulla hus när de intar kyrkor med populärmusik och ljusspel som sällan skådats i dessa lokaler.

Annons

Context bildades för drygt sju år sedan efter att burträskarna Robert Lindberg och André Malmén lyft frågan om dagens musikutbud i kyrkan.

– Förut sjöngs det psalmer vare sig man var religiös eller inte. Det lockade människor till kyrkorna där viktiga budskap samtidigt kunde spridas, berättar Robert.

Robert och André pratade vidare om dagens populärmusik, och när de tittade närmare på texterna insåg de att dessa är allmänmänskliga. Det förmedlas många bra och viktiga tankar och kan tolkas på olika vis.

– Vi ville hitta ett sammanhang där vi kunde spela låtarna och samtidigt berätta om hur vi tolkar texterna, säger Robert som tillsammans med André samlade ytterligare fyra burträskare till bandet Context; Lisa Larsson, Jenny Löfvenius Wahlberg, Johan Andersson och Dag Holmgren.

Annons

Resultatet blev en konsert i Burträsk kyrka med låtar av till exempel Lady Gaga, Van Halen och Phil Collins.

– André berättar mellan låtarna om hur han tolkar dessa på ett religiöst sätt. Det handlar ofta om kärlek i olika former eller att förlora någon, och i alla låtar vi valt går det att hitta paralleller till olika situationer i våra liv, säger Robert.

Redan från början blev konceptet en succé – och sedan starten har konserter arrangerats i Västerbotten, Norrbotten och Stockholm.

– Vissa kyrkor rymmer 700 personer och det har nästan varit proppfullt varje gång, ibland överfullt. Det är häftigt!

Foto: Bubbes Foto

Förutom musiken sticker Contexts konserter ut genom den påkostade ljud- och ljusuppsättning som används.

– Kyrkor är mäktiga byggnader och genom att ljussätta dessa förstärks känslan ännu mer.

I mars är två konserter inbokade Skellefteå kommun. Den 15 mars spelar Context i Landskyrkan och den 16 mars i Burträsk kyrka.

– Trots att vi gjort detta några år nu blir det roligare och roligare för varje gång vi spelar. Vi blir tightare för varje spelning och det känns riktigt bra att få spela i kyrkorna ännu en gång, säger Robert.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons