Annons
Martin Åkerström och Victor Jacobsson är två av dem som ska driva det nya bryggeriet i Kurjoviken, Skelleftehamn.

Nu ska det bryggas i Kurjoviken igen: ”Att driva ett eget bryggeri har länge varit en dröm”

DRYCK Sedan Skellefteå Bryggeri flyttade ut ur lokalerna i Kurjoviken har de stått tomma – fram till nu när en ny aktör kliver in.

Annons

Victor Jacobsson, som ska jobba på det nya bryggeriet, har varit intresserad av att brygga öl i många år.

– Det startade redan när jag var 18. Då blev jag förvånad över hur bra det kunde bli med så små resurser, berättar Victor och fortsätter:

– Sedan har intresset ökat och efter att jag praktiserat hos Tommy på South Side Brewing Company bestämde jag, tillsammans med Martin Åkerström, Stefan Vallin, Urban Lindegren och Michael Jacobsson, för att börja brygga kommersiellt, berättar han.

Victor Jacobsson och Martin Åkerström utanför lokalen i Kurjoviken, Skelleftehamn.

Tidigare i år tog de kontakt med ägarna av den byggnad i Kurjoviken där Skellefteå Bryggeri höll till innan de flyttade till centrala Skellefteå.

– Det var ett naturligt ställe att börja med då byggnaden är anpassad för den här typen av verksamhet. Fastighetsägarna var positiva och på den vägen är det, säger Victor.

Behövs det verkligen fler mikrobryggerier?

– Det finns många duktiga bryggare men vi tror att det finns plats för vårt öl också i och med den annorlunda process vi kommer att använda.

Vad innebär den?

– Majoriteten tvingar in kolsyran i ölen med hjälp av en kolsyretub. Vi kommer att tillsätta sockerlag som jäser i den stängda flaskan. Då bildas en naturlig kolsyra. Det här är en metod som använts historiskt och även något jag själv föredrar när jag brygger.

Det nystartade bolaget kommer att heta Fermenteriet AB

Läs hela artikeln i nya numret av Megafonen (sid 17):

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons