Annons

Se watercross i Skellefteälven

Annons

Miranda Tjärnström ser fram emot att köra i Skellefteå.

NÖJE Under Stadsfesten kommer det att vara full fart på älven då en deltävling av SM-serien i watercross avgörs. “Spännande att köra på hemmaplan”, säger Miranda.

Den första gången Miranda Tjärnström kom i kontakt med watercross var på Motorveckan i Lycksele för drygt sju år sedan. Hon hade följt med sin bror dit och gillade vad hon såg.

– Det såg himla fränt ut och jag frågade min bror om någon tjej någonsin varit med, och det trodde han inte, berättar Miranda när vi träffas i hennes föräldrars hem i Skråmträsk.

Följande vinter köpte hon en skoter att köra med på vintern, men med en baktanke om att den kanske skulle kunna gå att använda även på vatten.

– Sommaren därpå hade min lillebror och hans kompis byggt en bärgarflotte så då gjorde vi ett försök. Efter att ha skruvat, tejpat och utrustat skotern med en boj gav vi oss ut på vattnet, säger Miranda.

Första turen gick 50 meter rakt över en vik – och det gick vägen.

– Det var en blandning av nervositet och adrenalinpåslag deluxe! Så häftig känsla, och eftersom jag inte sänkte skotern på första försöket blev jag sporrad att prova fler gånger.

Samma sommar bestämde hon sig för att vara med och tävla på Motorveckan.

– Efter 10-15 meter sänkte jag skotern, så det gick inte så bra. Jag hade aldrig tränat på att ta en kurva så det var inte så konstigt, men jag ville vara den första tjejen som var med, säger Miranda och ler.

MED I TOPPEN
Sedan den tävlingen har sporten – och Miranda – utvecklats enormt mycket. Watercross har gått från att ha varit ett uppvisningsjippo till att bli en seriös tävling – och Miranda har gått från att sänka skotern varje gång till att vara med i toppen och slåss om pallplatser.

– Maskinerna har blivit vassare, förarna har blivit bättre och arrangemangen har definitivt blivit seriösare. Sporten växer hela tiden, säger Miranda.

Miranda Tjärnström, i grönt, tävlar i watercross i Skellefteälven den 30 juni och 1 juli. Foto: Privat

Vad är det som gjort att du fastnat för watercross?

– Adrenalinet – och att man kan tävla mot killar. Det är något som känns roligare med att vinna mot grabbar. Sedan är det även roligt med umgänget, trevliga motståndare och att det är bra stämning på tävlingarna.

Till i år har Miranda en ny skoter och hon hoppas att resultaten ska kunna bli ännu bättre än tidigare.

– Men det är alltid svårt med att veta exakt hur det kommer att gå med en ny maskin. Det tar ett tag att köra in den och bli van.

PÅ HEMMAPLAN
För den i Skellefteå som vill se watercross finns ett ypperligt tillfälle på fredagen och lördagen under Stadsfesten.

– Det drog mycket folk förra året och jag hoppas att det kommer ännu fler och tittar i år då det är en SM-deltävling med bara de bästa förarna med, säger Miranda.

Miranda kvalade in till tävlingen så sent som den 17 juni då hon placerade sig på 6:e plats av 33 förare.

– Det ska bli oerhört kul och spännande att köra på hemmaplan, men även lite nervöst då jag vet att många kommer att titta på.

Många duktiga förare kommer att vara med och det kommer att bli hård konkurrens om pallplatserna.

– Självklart kommer jag köra för att nå pallen men är jag i topp tio så får jag samtidigt vara nöjd för det kommer att gå fort ute på banan vill jag lova!

Första start i SM-kvalet är 11.30 på lördagen.

 

Artikeln publicerades ursprungligen
i nya numret av Megafonen:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons