Annons

Välfyllt berättarprogram i år

Annons

Amy McAllister i Scorch – berättarföreställning på Berättarfestivalen i Skellefteå 2017. Foto: Pressbild.

NÖJE Den 3 april börjar årets Berättarfestival som i år bjuder på det största programmet hittills.

Mer än 130 tillfällen att njuta av berättande inom ett flertal kulturområden är mer än någonsin tidigare i festivalens historia – men det handlar inte bara om kvantitet.

– Programmets omfattning skulle sakna värde om det inte också fanns kvalitet, bredd och djup. Det vågar vi säga att Berättarfestivalen 2017 kan erbjuda. Vi har professionellt berättande i världsklass samtidigt som det finns plats för barn och amatörer, säger projektledaren Jonas Lundqvist.

Det är en mängd olika lokala arrangörer som är med och skapar den här festivalveckan som utspelar sig på tolv olika orter i Skellefteå kommun. Den förankringen är en jätteviktig del i festivalbygget, understryker Jonas Lundqvist.

– Vår programkoordinator, Roe-Marie Lindfors, har gjort ett fantastiskt arbete med att initiera samarbete och inspirera både berättare och arrangörer. Rose-Marie är ju också djupt engagerad i berättandet genom Skelleftebygdens berättarförening. Den har för oss blivit en genväg till den nationella och internationella berättarrörelsen, säger han.

Exempel på det professionella berättandet som serveras på festivalen är Scorch med hyllade Amy McAllister på scenen. Scorch har fått lysande recensioner och prestigeladdade utmärkelser världen över som exempelvis The Holden St Theatre Award, The Summerhall Venue Best Actor Award at Edinburgh Fringe Festival 2016 och Irish Times Best New Play 2015. Amy McAllister har vi även sett i svensk tv i serien Barnmorskan i East End.

Programmet i övrigt spänner över många olika genrer med evenemang för många olika målgrupper och intressen: premiär på En bit av mig som bygger på nyanlända barns egna berättelser, stipendietävlingen Berättarkraft som lockar fram nya berättare, Kulturföreningen Mullberget/Trästockfestivalen riktar sig till en ny generation berättare och lyssnare och mycket mycket annat.

Måndag 3 april drar Berättarfestivalen igång och söndag 9 april avslutas en intensiv vecka fylld med berättarkraft och lyssnarglädje.

Evenemanget är ett samverkansprojekt mellan olika aktörer som vill ta vara på den starka berättartraditionen i regionen och skapa en arena för den i Berättarnas stad Skellefteå och Västerbotten. Huvudarrangörer till festivalen är Kultur Skellefteå, Skellefteå museum, Västerbottensteatern och Västerbottens museum i samverkan med en mängd olika lokala aktörer. Den första festivalen genomfördes 2009. Huvudfinansiärer för festivalen är idag Skellefteå kommun och Region Västerbotten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons