Annons

Här är Årets Berättarförening

Annons

1600_berattarfestival1Några av eldsjälarna i Skelleftebygdens berättarförening 2015, Skelleftebygdens berättarförening. Fr v: Malin Åberg, Rose-Marie Lindfors, Ulrica Rauhala och Jan Sehlstedt. Foto: Jonas Lundqvist

KULTUR Skelleftebygdens berättarförening har utsetts till Årets berättarförening 2015. ”Det är roligt att det här har instiftats, det är en bra uppmuntran för alla som jobbar så bra ute i landet”, säger Ulrica Rauhla.

Idag, måndag, börjar Berättarfestivalen och den kickstartar genom att utse Årets Berättarförening 2015 som delas ut av den svenska berättarrörelsens paraplyorganisation Berättarnätet Sverige (BNS).

I ett pressmeddelande Skelleftebygdens berättarförenings ordförande Jan Sehlstedt om att stolthet, förvåning och glädje är de känslor som i första hand finns hos eldsjälarna i Skelleftebygdens berättarförening efter utmärkelsen.

– Det här bekräftar ju bland annat att vi är en viktig aktör för Berättarnas stad Skellefteå och det är ytterligare en anledning att glädjas åt utnämningen, säger han.

Det här är första gången Årets berättarförening utses, men tanken är att priset hädanefter ska delas ut årligen. En annan av eldsjälarna, Ulrica Rauhala, ser priset som en injektion för hela berättarrörelsen:

– Det är roligt att det här har instiftats, det är en bra uppmuntran för alla som jobbar så bra ute i landet.

Rose-Marie Lindfors tror att föreningens arbete med integration kan vara en anledning till utmärkelsen:

– Vi lägger ner en så stor lust och energi i det vi gör. Vårt mångkulturella arbete exempelvis. Där har vi mycket medvetet använt berättandet som ett sätt att låta människor mötas.

Förutom stor ära består priset av ett ekonomiskt stöd på 10 000 kr. Malin Åberg i berättarföreningen gläds förstås åt det:

– För oss som jobbar helt ideellt utan större bidrag så är 10 000 kr väldigt välkomna pengar. Det ger oss möjlighet att fortsätta att utveckla vår verksamhet. Det finns ju massor att göra med berättandet!

I juryns motivering talas bland annat om väl förankrade berättarrötter, gott samarbete med andra aktörer och berättarföreningen som en stark aktör i genomförandet av Berättarfestivalen i Skellefteå.

Juryn har bestått av Marianne Folkedotter, berättarantikvarie i Västerbotten, Monika Westin, Berättarnätet Mitt i Sundsvall och Tomas Carlsson, Fabula storytelling i Stockholm och juryn hälsar samfällt att urvalet har varit svårt:

– Det har inte varit lätt att välja bland så duktiga, aktiva och ambitiösa föreningar. Även om det bara är en förening som kan bli Årets berättarförening, är alla vinnare då den samlade bilden visar på en kraftigt framväxande berättarrörelse i Sverige. Vi i juryn gläds åt den vitala, nyskapande och positiva utvecklingen hos var och en.

Juryns motivering:
Årets berättarförening har väl förankrade lokala berättarrötter och tar tillvara de möjligheter som finns på den plats där den verkar. Föreningen samarbetar med olika aktörer på bred front och bryter ny mark i samverkan med andra konstarter. Deras strävan att synliggöra och möjliggöra ett mångkulturellt berättande gör att många utanför föreningen ges möjlighet att mötas i olika former av berättande. Det senaste året har föreningen tagit ett rejält kliv framåt i sin nya position som en stark aktör och koordinator i planeringen av Berättarfestivalen i Skellefteå, ett arbete som även kan inspirera andra berättarföreningar i övriga landet.

Berättarfestivalen pågår till söndag den 24 april.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons