Annons

En mästare på hudvård

Annons

IMG_9009SKÖNHET Helen Nordström, ägare av Aqua Spa i Skellefteå, är en av få som kan titulera sig Hudterapeutmästare. Cirka fyrtiofem personer i Sverige har detta kompetens- och kvalitetsbevis, som bland annat förutsätter att du investerat 10000 timmar i arbetet som hudterapeut.

Helens cv är långt. Undersköterska, certifierad inom medicinsk hudvård, certifikat inom ljusbehandling med pulslaser, fem aktiva år inom styrelsen på Sveriges Hudterapeuters Riksförbund, lingerist inom kosmetisk pigmentering och makeup.

-Kunskap är lätt att bära, säger Helen som genom en slump hörde två tjejer prata om att man kunde bli kosmetolog när hon gick på bildgymnasiet i Lycksele.

-Finns det sådana jobb, funderade jag. Det vill jag också bli! Jag visste egentligen inte vad det innebar, men det visade sig bli det bästa valet jag gjort, berättar Helen.

Helen utbildade sig under två år i Stockholm och 1990 var hon klar hudterapeut. Snart startade hon sitt första företag och med nio år av erfarenhet i branschen öppnade hon Aqua Spa i Skellefteå tillsammans med sin far och några anställda.

Idag har företaget 5 aktiva terapeuter och genom åren har hon samlat på sig många fina minnen och guldkorn. Hon nämner allt från kunder med kraftiga hudproblem som blivit hjälpta såväl som de blivande brudar hon fått sminka inför deras stora dag.

-Men också att möta den där kunden som slänger fram ett presentkort på disken med ett knyck på nacken och säger ”ja, jag måste väl använda det här” . Att sedan ta hand om och omvandla vad jag ofta ser som osäkerhet, rädsla och otrygghet till en leende, upplyft och glad person som lämnar spaet – det är äkta glädje.

Helen har jobbat hårt och hon är tacksam över att göra det hon gör på dagarna.

-Jag är väldigt stolt över den jag är, vad jag gör och vad jag kan hjälpa andra med. Vi är inte bara ”kleti och pleti” som smörjer och täcker med lite smink. Hudvård på professionell nivå är mycket mer än så.

När Helen var nyutbildad startade de första spaanläggningarna i Sverige och i mitten av nittiotalet kom en spaboom . Från att ha varit små salonger i källarplan eller tre trappor upp flyttades salonger ut på bästa A-läge mitt i stadskärnan. Att åka på spa var plötsligt en aktivitet i sig och idag finns det ett brett utbud vad gäller både kropps- och ansiktsbehandlingar.

Är det insidan eller utsidan du arbetar med?

-Då jag lägger mina händer på utsidan händer det något med insidan. Jag tror mina kunder svarar bäst på den frågan.

En kortare version av denna intervju med fokus på Helens skönhetsfavoriter fanns med i Megafonen nr 1 2014.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons