Gårdagens rysare, och som händer lite då och då när barnen har kompisar hemma och jag står och lagar mat.
De frågar, jag svarar, de häpnas, föreslår och vi diskuterar hur det kan vara och är och de suger åt sig kunskap.
Allt om hur man faktiskt får saft egentligen. Att det är bär och frukt. Hur det ser ut och smakar när den är nyss gjord.
(Just det tillfället trodde nog alla barn att jag var en häxa. Det var helt magiskt för dem med saft-Maja!)
Att fiskpinnar faktiskt innehåller fisk, fast de ”vanliga” inte alls smakar fisk. Och hur lätt man gör dom.
Att man gör potatismos av vanlig potatis och 4 ingredienser till.
Att man inte behöver ketchup i sitt liv. Förutom möjligtvis på korv. Faktiskt.
De är inte dumma, barn.
De är smarta.
Det är bara ingen som lärt dem. Eller så lagar man inte mat från grunden hemma så samtalsämnet dyker aldrig upp. Matkulturen är svag och annat prioriteras före.
Stress, träningar, tv/dator, aktiviteter hela hela tiden gör att antalet minuter du lägger på din mat minskar varje år.
Hemma hos oss äter vi middag tillsammans varje dag. För mig är det otroligt viktigt.
Vi missar kanske 3-5 dagar per månad för att någon är på en lång träning i märklig tid, äter hos kompis eller sover borta.
Acceptabelt.
Mer än så går jag inte med på.
Vill man så kan man oftast styra.
För din och de i din närhets skull.
Sen säger inte jag att vi har rosenskimrande, välordnade, supertrevliga middagar utan tjafs och stök varje dag. Å nej, vi är också bara vanliga dödliga med brister och fel.
Men vi ses allihopa minst en gång per dag och pratar med varandra utan mediabrus eller annat brus.
Saker som räknas..
Så igår.
Köttbullar gjorde jag till middag.
Ja, jag är ju ”matpretto” som det så fint heter numera, och skulle aldrig köpa färdiga. Så jag rullade på 1½ kg färs.
Jag hade just rullat klart.
Sonen och hans kompis drog förbi köket. De är 11 år.
Kompisen: ”-Det här luktar inte som vanligt, det luktar köttfärs!”
Jag: ”-Ja, det är nog för att man gör köttbullar av köttfärs”
Kompis: ”-Va?! Jag trodde det var typ kött eller kyckling..”
Jag: ”-Ja, fast köttfärs görs av kött. Man maler det så blir det köttfärs och man kan göra köttbullar”
Kompis: ”-Va! Gör man? Jaha!”
Lucköppnare.
Och inte alls ett ovanligt barn.
Nu när många inte ens handlar sin egen mat utan prenumererar på den så bör ju tiden finns iallafall att:
Ta med barnen i matlagningen eller låt dem iallafall få lära sig vad som är vad och vart produkter kommer från!
Laga mat från grunden iallafall en dag i veckan. Blanda in barnen då!
De har inte bett om att vara så okunniga och tänk på att tiden går fort.
Snart är de småvuxna som ska flytta hemifrån och….köpa Mamma Scan och puvermos för de vet inget annat?
Ja.
Det är upp till dig iallafall, för barnen har inget ansvar i detta.
Bara Du.
Tycker du att jag är taskig och ger dig dåligt samvete nu, så var det precis det som var meningen.
Ingen kan göra allt, men alla kan göra nåt. Eller hur?
♥