Mello + mys = Mellomys
Två laddade ord. Hata eller Älska.
Jag älskar mys. Alla sorters.
Jag är inget stort fan av Melodifestivalen men jag gillar att det för folk tillsammans.
Att det är fest och glamour, glitter kan man inte få för mycket av. Rosa!
Eller mat. Det lockar många att äta tillsammans.
Och framför allt.
Det händer nåt i staden. I love it!
bilderna är lånade från ”Melodifestivalen till Skellefteå 2013” Facebooksida
Kanske du ska slå till med en buffé?
Här nedan har jag satt ihop en komplett för 8 personer!
Om du inte vill ha rätterna på buffé så räcker varje recept till 4-5 personer.
~
Avocadosoppa med räkor
2 avocado
1 gurka
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
1½ dl lätt creme fraiche
saften av ca ½ citron
vitpeppar från kvarn
salt
500 gram frysta räkor (ca 250 g skalade)
ärtskott
Här är det viktigt att du väljer mogna fina avocado!
Koka upp vattnet och blanda med buljongtärningen till en stark buljong. Låt svalna.
Skala räkorna och lägg in i kylen igen.
Dela, ta bort kärnan och gröp ur två avocado.
Skala en gurka och dela i mindre bitar.
Mixa gurka och avocado med stavmixer tills du får en slät puré.
Tillsätt creme fraiche och hälften av buljongen. Mixa.
Tillsätt buljong till önskad konsistens på soppan.
Smaka av med pressad citron, salt och vitpeppar.
Häll upp i glas.
Lägg på några räkor på varje glas och blir det över kan du ha dem i en skål på sidan så kan de som vill lägga i fler.
Dekorera med ärtskott.
~
Vitlöksdoftande Balsamkyckling
7-8 kycklingfileér
1 dl olivolja
1 dl balsamvinäger
4 msk honung
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt
svartpeppar från kvarn
½ kruka timjan eller oregano
Bryn kycklingen i lite olja i stekpanna så den får fin färg. Krydda med salt och svartpeppar.
Stek klart i ugnen på 200 grader ca 10 minuter tills innertemperaturen visar 70 grader.
Under tiden blandar du övriga ingredienser till en marinad. Häll den i en plastpåse och lägg i kycklingen.
Marinera några timmar eller över natten.
Skiva kycklingen fint och lägg på fat. Ringla över lite av marinaden.
Strö över timjan och servera med citron på sidan.
~
Ruccolapaj med WB-ost
150 gram mjukt smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
4 vitlöksklyftor
1 rödlök, tunt skivad
100 gram soltorkade tomater
150 gram ruccola
2 dl vispgrädde
2 dl mellanmjölk
2 ägg
2 dl riven WB
½ tsk salt
1 krm svartpeppar från kvarn
solrosfrön eller pumpakärnor
1. Blanda smör och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Lägg in i kylen att vila 30 minuter.
3. Slå på ugnen på 200 grader.
4. Ta ut pajdegen igen, kavla ut den och täck en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel.
5. Förgrädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
6. Under tiden skivar du vitlöken tunt och steker hastigt i en panna. Se upp så du inte bränner!
7. Blanda vitlöken tillsammans med hackade soltorkade tomater.
8. Skiva rödlöken tunt.
9. Ta ut pajskalet efter 10 minuter och varva tomater, ruccola och rödlök.
10. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde med riven WB, salt och peppar. Häll i formen.
11. strö över rikligt med pumpafrön eller något annat frö eller nöt du gillar.
12. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Byt ut smöret mot 75 gram smör och 2 dl kesella för en magrare variant.
Du kan byta ut osten mot en annan vällagrad ost, precis som du kan byta grädden mot bara mjölk eller mjölken mot mera grädde. Och mjölet mot ett annat mjöl eller blanda flera sorter om du vill.
~
Ugnsbakad tomatsallad med Mozzarella, Grillad sparris med hyvlad Parmesanost och en krispig grönsallad med små blandade salladsblad, rädisor och sockerärtor.
Grillad sparris med parmensan och citron
1 knippe färsk sparris
olivolja
flingsalt
lite rivet citronskal
flagad parmensan/pecorino
salt & svartpeppar
Rulla sparrisen i lite olivolja och salta med flingsalt.
Grilla eller stek sparrisen ett par minuter på varje sida.
Lägg upp på fatet du ska servera på.
Riv över citronskal och dra några tag med svartpepperkvarnen.
Hyvla över Parmesan eller Pecorino.
~
Vit chokladmousse med passion och Vaniljkakor
200 gram vit choklad
3 dl vispgrädde
1 ägg
ev. lite rivet citronskal
4 passionsfrukter
Ta fram ägget och knäck det i en skål för att det inte ska vara kylskåpskallt.
Hacka och smält chokladen försiktigt i ett vattenbad.
Vispa grädden i en bunke.
När chokladen smält, låt den stå en stund och svalna.
Vispa upp ägget lätt och blanda i chokladen snabbt. Här ser det ut som det ska skära sig, men det blir bra sen.
Blanda chokladsmeten med den vispade grädden i omgångar och rör kraftigt tills det är en jämn smet.
Häll upp i glas eller skålar och kyl ca 30 minuter.
Dela passionsfrukten och gröp ur en halv ovanpå varje mousseglas.
Servera med knapriga Vaniljkakor!
~
Vaniljkakor
200g rumsvarmt smör
200g socker
1 ägg
400g vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
Vispa smör och socker mjukt.
Vispa ägget med en gaffel i ett glas och tillsätt sedan till smörblandningen. Rör om tills allt är väl blandat.
Tillsätt vaniljpulver och sedan mjölet. Rör på låg hastighet tills smeten blivit en deg du kan forma.
Lägg degen i plastfolie och låt stå i kylen i minst 2-3 timmar. Du kan även låta degen vila i kylen över natten.
Ta ut en liten bit deg i taget och låt resten av degen ligga kvar i kylen. Kavla ut degen på mjölat bakbord. Du vill ha kakorna ungefär ½ cm tjocka.
Lägg de utstansade kakorna på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i kylen ca 30minuter innan de gräddas.
Grädda kakorna i mitten av ugnen på 175 grader i ca 8-12 min. Gräddningstiden beror på hur pass stora formar du har använt. Kakorna ska vara lite gyllenbruna i kanterna, då vet du att de är klara.
Låt kakorna svalna på ett bakgaller.