Annons
Annons

Med kantareller eller nåt annat härligt!

Annons MOBILE TOP

I såna här regniga tider äter jag gärna ”ordentlig” mat.
Till exempel nån god lammbit och en krämig risotto.

Risotto med Karl Johansvamp, 4 pers

2 dl stekt svamp (inte rå alltså)
1 msk färsk timjan
2 msk färsk basilika
3 msk färsk persilja
8 dl vatten + 2 msk kycklingfond (eller egen buljong motsvarande mängd)
2½ dl vitt vin
1 gul lök
4 dl avorio el. carnaroliris
1½ dl riven Parmesan
3 msk smör
flingsalt

Stek svampen.
Blanda buljongen och håll den varm.
Hacka örterna.
Hacka löken fint och svetta i en kastrull. Det ska inte ta färg, bara bli mjuk så svag värme gäller!
Häll i riset och låt fräsa med några minuter under omrörning.
Från och med nu tar det som mest 20 minuter tills du är klar.
Häll i lite av buljongen och lite av vinet (tillsammans kanske 2 dl) och rör om riset ordentligt en stund.
Lägg på lock och låt puttra på svag värme. Jag har på 4:an av 12.
Vänta några minuter och häll på mer buljong och mer vin, rör om en stund och sen på med lock.
Gör såhär under kanske en kvart, börja sedan att smaka av hur riset känns.
När det är klart ska det ha en liten kärna och inte vara helt mjukt och sladdrigt. Al dente alltså, allt annat går bort, men inte okokt.
Under tiden du kokar Risotton så kan du tex riva Parmesanosten.
Ta undan lite svamp och lite parmesan att garnera med.
Lägg i parmesanosten och smöret och låt smälta när du rör runt.
Smaka av med flingsalt, örterna och svampen.
Servera direkt!

~

På jobbet är det som värst nu mör alla varor ska flyttas från kylar och frysar och mallas in i de nya fina.
Och snart kommer charkdisken på plats. Hade gärna sett att den var på plats redan men som vid alla byggen så är det lite försenat.

Ut med det gamla!

20121019-131245.jpg

Annons
Annons
Annons
Annons