Annons
Annons

En gammal hederlig klassiker. Bearnaise.

Annons MOBILE TOP

De flesta gillar den, de flesta har aldrig smakat hemlagad. Det går inte jämför smakupplevelsen med köpes-bea jämfört med hemslagen. Jag vet att jag säger det ofta, men allvarligt talat, gör en egen! Om så bara en endaste gång så du får känna på en god sås!
Inte världens hälsosammaste, men man äter ju inga mängder heller.
Det finns många recept, de flesta liknar varandra.
Jag tänker berätta hur jag gör lagom på fredagen och allt.
~

Bearnaise

Suss Bearnaise, 4 pers

3 äggulor
250 gram smör
1 kvist färsk dragon (eller dragon i vinäger)
8-10 pepparkorn (jag tar alltid svartpeppar, men ta vit om du föredrar det)
3 scharlottenlökar
0,3 dl röd- eller vitvinsvinäger
0,5 dl vatten

Smält smöret på svag värme. Dra det av värmen och låt stå så det skiktar sig.
Hacka löken och repa dragonen (ta bort bladen från stjälken).
Lägg lök, dragon, vinäger, vatten och pepparkorn i en kastrull och reducera (koka ner) till hälften av vätskan är kvar.
Sila ner vätskan (pressa lite så allt kommer ur hacket) i en bunke som står i ett vattenbad.
Tillsätt äggulorna och vispa med bunken i vattenbadet tills det tjocknar.
Ta bort bunken från vattenbadet och tillsätt smöret i en fin stråle medan du vispar ordentligt hela tiden (be nån om hjälp att hälla sakta om du tycker det är knepigt)
Vi vill bara använda den gula delen av smöret i kastrullen. Det vita som läger sig på botten kan du kasta bort.
Fortsätt hälla försiktigt allt smör i en fin stråle medan du vispar ordentligt hela tiden.
Hacka persilja och smaksätt med salt och peppar, ev lite mer dragon.
Jag tillsätter ofta också lite vatten för att få en mindre fast konsistens på såsen. Så om du vill, späd såsen med ljummet vatten tills den har den konsistens du vill.
Njut av en god klassiker!
~
Trevlig helg!

Annons
Annons
Annons
Annons