Idag ska du göra Musselsoppa tycker jag.
Här hos mig är det verkligen väder för en varm god soppa med, som tar lång tid att äta för det är lite pilligt.
När du handlar, kolla nätet med musslor ordentligt.
Handlar du här i Skellefteå på Kvantum så går de igenom musslorna snabbt åt dig om du ber snällt, så du slipper få de trasiga. De ska ändå kastas.
Allt ska lukta friskt av hav och inget annat.
Om du inte ska laga musslorna direkt utan efter kanske någon timme kan du lägga dem i en stor skål med riktigt kallt vatten, så släpper de ifrån sig ytterligare skräp. Har du inte tid med det skrubbar du bara av dem ordentligt under rinnande kallt vatten.
Till musslorna jag bjöd två goda vänner på förra helgen (se bild) så serverade jag en vitlöksaioli och två olika mjuka bröd. Man kan lägga aiolin på soppan eller ha på sidan och doppa brödet i. Här doppas bröd i både soppa och aioli, det är riktigt gott! …tyckte även han som var skeptisk!
Nu är jag ingen sommerlier som den gode fd kollegan Nisse, men vi drack ett vitt vin till som heter
Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken (nr 4587).
Kostar 69:- och finns på Systembolaget.
Jag är ingen stor fan av vita viner, men just det här är väldigt gott tycker jag. Friskt och fräscht!
Särskilt på sommaren dricker vi ofta det här och det passar som hand i handske i/till musslorna!
~
Moules mariniere, 2 pers
1 fänkål, fint strimlad
1 morot, fint strimlad
5 dl grädde
vitpeppar från kvarn
gott bröd
Fräs lök, vitlök, fänkål och morot någon minut. Det ska inte ta färg.
Lägg i musslorna, rör runt lite, slå i vinet och rör om.
Lägg på locket och låt koka upp några minuter tills du lyfter locket och ser att de allra flesta musslorna öppnat sig.
Häll på grädden och gör ett uppkok.
Krydda med vitpeppar och ganska mycket salt.
Häll soppan i en stor skål, håll upp något gott i glaset och njut direkt!
Obs! Ät bara de som öppnat sig, de andra kastas.
~
Trevlig helg!