Annons

smhi.se, yr.no och klart.se

Annons

Alla är de välbesökta under sommarmånaderna från datorer och iPhones här hemma. En evig ”vad-blir-det-för-väder-idag-hets”..
Jag vet precis varför jag bor just här, och inte är det för vädret och klimatet kan jag lova. Underbart vad det när jag bodde och jobbade i Grekland i perioder och det enda man behövde kolla på morgonen var hur mycket det blåste och från vilket håll. Då visste jag vilken strand som var bäst just den dagen. Så är det ju inte precis här hemma..

Idag sa ”De” att det skulle vara sol på morgonen, regna mitt på dagen/eftermiddagen och sol igen ikväll. Hittills har det stämt och just därför passar jag på att vara hemma och baka lite idag.
Det går lite fika nu på dagarna milt sagt.
Frysen gapar tom på söta saker och att köpa på affären är väl ett alternativ också, men inte hur länge som helst. Inte är det lika gott heller tycker jag.
Idag gör jag Rimbobullar och Chokladknäcksnittar.
Det första receptet på chokladknäcksnittar kommer från systrarna Eisenmans bakbok Sommarens söta och inget av de här recepten är lönt att göra enkel sats. Bara att dubblera utan att tveka.
Rimbobullarna behöver man ingen maskin för att knåda heller!

~
Chokladknäcksnittar

Chokladknäcksnittar, ca 16 kakor

125 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
50 g mörk choklad till garnering

Värm ugnen till 175 grader.
Vispa smör och socker poröst.
Rör ner sirapen.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Blanda till en slät deg.
Forma degen till en rulle och lägg den på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda i 15–20 minuter och låt sedan svalna något.Skär längden i sneda, cirka 2 cm breda bitar.
Lägg över dem på ett galler för att kallna.
Smält chokladen och ringla över kakorna.
~

Rimbobullar

Rimbobullar, 32 st

50 g jäst för söta degar
150 g smör
2 dl mjölk
ca 7 dl vetemjöl
2 msk strösocker

fyllning:
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
ägg till pensling

garnering:
Pärlsocker och/eller florsocker

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken.
Låt degvätskan bli fingervarm.
Tillsätt lite av degvätskan och rör tills den löser sig, innan du häller på resten av vätskan.
Tillsätt socker och mjöl och arbeta ihop till en kladdfri deg.
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker med en gaffel.
Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en fyrkant.
Skär varje del i 16 lika stora rutor.
Lägg en klick fyllning på varje ruta och vik ihop hörnen mot varandra som ett paket.
Lägg bullarna med hörnen uppåt i pappersformar.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1-1½ timme.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö eventuellt över pärlsocker.
Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.
Sikta florsocker över bullarna innan servering.

~

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons