Annons
SKELLEFTEÅ En av årets absolut största högtider står för dörren.">

Dryckestips: Midsommar

href="http://www.megafonen.nu/noje/dryckestips-midsommar/" target="_self"> SKELLEFTEÅ En av årets absolut största högtider står för dörren.

Annons

SKELLEFTEÅ En av årets absolut största högtider står för dörren. Både mat- och dryck är ju rätt mycket i fokus när vi firar vår svenska speciallitet midsommar.

Personligen är jag nog faktiskt mer engagerad i maten än drycken på midsommar. Den traditionella sillunchen är nog den måltiden på året som jag faktiskt vurmar mest för, då får jul och påsk osv. bjuda på en massa godsaker men ingen slår sillunchen. Nu är det ju bästa Suss som med bravur skriver om mat och jag hoppas hon kommer med något tips på t.ex. matjesilltårta vilket är mitt personliga måste till lunchen.

Dryckesmässigt är ju midsommar ofta ganska enkelt, öl & nubbe till lunchen och något fruktigt inställsamt rött till grillningen senare på kvällen så är man hemma. Jag tänker dock lämna rödvinet därhän denna gång och berätta lite om snapsens underbara och lite spännande värld och som slutkläm kommer ni att få tips på hur man serverar snapsen ska för största möjliga njutning.

Kryddat brännvin som ju nubben oftast är började dyka upp i Sverige på 1500-talet, som med i stort sett all alkohol blev även brännvinet till tack vare läkemedelskonsten. Man upptäckte att om man blandade allsköns olika kryddor i drickat fick det viss medicinsk verkan så i början laborerades det rätt friskt med alla möjliga och omöjliga varianter. Den vanligaste och även populäraste varianten av kryddat brännvin går under samlingsnamnet akvavit, för att det ska få kallas akvavit måste det vara smaksatt med minst en av kryddorna kummin och dill. Finns inte båda eller någon av dessa kryddor med så kallas drycken brännvin, Akvavit är t.o.m. namnskyddat i EU med angivande av just kummin och- eller dill som kryddning och en lägsta alkoholhalt om 37,5%
Aalborg Taffel akvavit från Danmark som introducerades 1846 anses vara den första moderna akvaviten som lanserades i världen medan vi i Sverige fick vänta till 1891 när O.P. Andersson (139:-/37,5cl 255:-/75cl) lanserades på marknaden. OP:n har en klassisk snapskryddblandning av kummin, fänkål och anis och är fortfarande en av de absolut mest populära på marknaden. En rolig anekdot kring den är även att dess kryddning är grunden till ett antal olika snapsar, de två kändaste är Skåne Akvavit (127:-/37,5cl 235:-/75cl)och Gammal Norrlands akvavit (50cl/195:-). I Skåne och O.P. är det precis samma kryddor dvs. kummin, fänkål och anis men skillnaden är att man bara använt sig av hälften så mycket av dem i Skånen och därigenom fått en mildare snaps. Gammal Norrlands är i stort sett exakt samma som O.P. men man har valt att som avslutning hälla i en skvätt sherry för att runda av den med.
Vilka snapsar ska man dricka på midsommar då? Som vanligt är det ju beroende vad man har på tallriken och vad man gillar, men om man tänker sillunch så föredrar jag de kraftigare kryddblandningarna i O.P. och Gammal Norrlands. Dessa två till framförallt de inlagda sillarna och även WB-ost (som jag alltid äter till sill) blir en magisk combo.

Slutligen vill jag uppmana er att plocka ut snapsen ur frysen och testa att servera den rumstempererad, jag lovar att ni kommer att få en extremt mycket trevligare upplevelse än att hälla i er något nollgradigt som får ögonen att poppa ur sina hålor.

Gla´midsommar på er!


/Nils Håkansson

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons