Porterstek. Hur gott är inte det?
Och knappt nåt jobb med det.
Söndagsmiddag låter vällagat, tidskrävande och kanske till och med besvärligt.
Men det är det inte. Jo, vällagat men inte det andra.
Stek är väl bland det enklaste en kan laga och med ständigt gott resultat.
~
Porterstek för 8-10
1,5kg innanlår, fransyska eller liknande från nöt eller vilt t.ex älg eller hjort
svartpeppar från kvarn
blandade örter om du vill
eventuellt steksnöre
smör till stekning
2st gul lök, skalad och klyftad
1 st morot, skalad och skivad
15 st enbär
12 st svartpepparkorn
1 flaska porter (à 50 cl)
1 l viltfond eller kalvfond
3 msk svart vinbärsgelé
2 dl vispgrädde
salt och peppar
ev maizenamjöl
Bind upp steken med steksnöre om det behövs.
Rulla den i salt och peppar och ev. örter.
Bryn den i smör i en panna eller gjutjärnsgryta runt om tills den får fin färg.
Bryn morot och lök tills allt fått bra färg.
Tillsätt kryddor, porter, gelé och fond.
Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del eller kör på utan.
Bräsera (småkoka under lock) på svag värme, ca 2 timmar, tills steken har en innertemperatur på ca 65 grader.
Lyft upp steken och låt vila i folie.
Koka ihop vätskan i grytan tills ca 4-5 dl återstår.
Sila ner det i en kastrull.
Tillsätt grädde och ev salt och peppar.
Red till önskad konsistens med maizena.
Njut med potatis eller rotsaker, gelé och grönsaker!
~