En bra syssla för en regnig och tråkig dag.
Göra lunch/middag till en solig rolig dag då man gärna inte vill eller känner för att laga mat. Stoppa i frysen och ta fram efter behov.
Paj är gott!
Mitt favoritrecept på pajdeg
(1 normalstor pajform eller 5 små)
3 dl dinkelmjöl (eller hälften vete hälften dinkel)
100 gram smör
2 msk creme fraiche
en ordentlig nypa salt
Tärna smöret och nyp ihop med mjöl och salt.
Blanda i creme fraiche och knåda till en deg.
Knåda aldrig mer än det behövs, då blir degen ”seg”.
Låt degen ligga plastad i kylen i ca 30 minuter innan du trycker ut den i formen.
~
Förgrädda pajskalet i 200 grader några minuter, fyll pajen och grädda sen ca 20-30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och om du har äggstanning- fast i konsistensen.
Mina pajer blev med
- ost/skinka/äggstanning
- stekta champinjoner/soltorkade tomater/örter/äggstanning
- fetaost/grekiska oliver/tomater/äggstanning
…och till 10 små pajer räcker precis 2 satser deg.
~
/Suss