Annons
Annons

Snabbmiddag på en onsdag

Annons MOBILE TOP

Idag serverade jag med lite skurna bitar av Taleggio som var kvar sedan en ostbricka. Lägg dem i botten på sopptallriken så smälter de och det blir magiskt gott!

20121024-185647.jpg

Dagens tomatsoppa, för 4-5 personer

2 burkar hela tomater (Mutti är bästa)
ca 300 gram färska tomater (eller en till burk Mutti)
1 gula lökar
en stor klyfta vitlök
en näve färska örter (idag tog jag basilika, oregano och dragon)
en burk vatten (alltså ca 3 dl)
lite pressad citronsaft
lite balsamico vinäger
lite grönsaksbuljong (kanske en halv kub el. motsvarande pulver el. fond)
honung
svartpeppar från kvarn
flingsalt

Skala och skiva lök och vitlök.
Fräs i en kastrull så den blir blank men inte får färg.
Tillsätt alla tomater, om du har färska så ska de vara i små bitar.
Fyll vatten från kranen i burken och häll i.
Pressa på lite citron, ta en skvätt balsamico (kanske 2 msk), lite honung, buljong, svartpeppar och salt.
Låt puttra så länge du kan och vill vänta, ju längre desto bättre, men minst 15 minuter på medelvärme.
Hacka örterna och tillsätt mot slutet. Har du torkade så tillsätter du dem tillsammans med tomaterna.
Smaka av med mer peppar, salt och mer balsamico om det behövs.
Ta fram en mixerstav eller häll i en blender. Mixa slätt.
Om du vill kan du nu hälla i en skvätt grädde för att runda av smaken.
Servera med rörd creme fraiche och en smörgås.

Tips!
Att ha något sött som honung eller lite socker i rätter med tomat höjer smaken men det är absolut inte tvunget.

Annons
Annons
Annons
Annons