Annons

Cecilia Edström: ”Nej, vi hatar inte män”

Annons

Cecilia Edström

KRÖNIKA Cecilia Edström om feminism, att dra alla över en kam och fördelar med ett jämställt samhälle: “Samhället i stort tjänar på jämställdhet.”

***

”Social rörelse för jämställdhet”. Hur kan någon endaste människa tolka det som ”social rörelse mot män”? Tydligen rätt många. Den här krönikan känns som att sparka in en vidöppen gigantisk ladugårdsdörr, men det behövs uppenbarligen. Alla fattar inte.

Det finns både feminister och icke-feminister som hatar män. Men att tillskriva gruppen feminister, som ju faktiskt bara kämpar för könens lika rättigheter, epitetet manshatare är både kränkande och helt felaktigt. Ja, jag vet hur det är. Nu sätter sig någon och googlar upp en manshatande feminist och säger: ”Ha! Kolla! Vad är det här då?” Jag och många med mig exploderar och suckar på en och samma gång.

Alla manliga byggnadsarbetare slår sina sambos. Alla manliga mäklare hatar barn. Nä, det är ju inte sant. Visst, det finns garanterat flera i grupperna som gör det, men de som inte gör det är ju minst sagt överrepresenterade.

Jag kunde självklart ha tagit vilken yrkeskategori som helst här för att få fram poängen.

Jag är feminist. Alla borde vara feminister. För samhället i stort tjänar på jämställdhet. Ur ett individuellt ekonomiskt- och maktperspektiv är det såklart mer negativt för män eftersom de fortfarande är överrepresenterade på maktpositioner. Ur min synvinkel har detta rent generellt en stor del i varför framförallt män gärna vill tillskriva gruppen feminister en rad väldigt missvisande åsikter. Män känner sig helt enkelt hotade. De klamrar sig fast på toppen – något som historiskt sett går igen. (Tips: Se Fröken Frimans krig på SVT.)

Men män som grupp har många fördelar i ett jämställt samhälle – större lönsamhet och tillväxt bland annat, men också mjukare värden. Ju yngre män desto större förståelse verkar det som. Varje gång jag ser en pappa med barnvagn blir hjärtat varmt. Helt absurt egentligen i ett land som stoltserar med att vara ett av världens modernaste.

Att fler och fler tar ut pappaledighet är fantastiskt för fadern – och självklart också för barnet.

Polaren berättar att hen täcker upp ekonomiskt för pensionspengarna frun förlorar när hon väljer att jobba 80 procent för att få mer tid med barnen. Ytterligare ett steg i rätt riktning.

Men att kvinnan fortfarande är den som oftast stannar hemma beror dock i grunden på löneskillnaden män och kvinnor emellan och där har vi en lång väg kvar att vandra – minst sagt.

”Vid 24 års ålder är skillnaden i årsinkomst mellan könen i genomsnitt 50 000 kronor. I åldern 30-40 år är skillnaderna som störst, upp till 82 000. Därefter minskar de något för att återigen stiga när kvinnor och män når 60 år.”*

82 000!! Här krävs att vi formerar våra styrkor för att nå hela vägen fram och därför borde alla ta sitt förnuft till fånga och försöka förstå varför människor är feminister. Det handlar inte om manshat. Det handlar om något så mycket större, oavsett vad belackare vill få det till.

*Källa: Tidsanvändningsundersökningen (TA), SCB



Cecilia Edström | cecilia@megafonen.nu
Har människor som sitt största intresse. Från Glommersträsk. Bosatt i Stockholm.
Frilansjournalist och nyhetschef på Mittmedia

 

Följ Cecilia på Twitter »

Läs fler krönikor av Cecilia här »

Krönikan publicerades ursprungligen i Megafonentidnignen 4 2016:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons