Den här pajen är grymt god!
Den passar på buffébordet likaväl som ensam rätt.
Äta varm eller kall.
Mycket smak och inte farligt mycket arbete.
Det gillar jag!
~
Ruccolapaj med WB-ost för 8 på buffé
150 gram mjukt smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
4 vitlöksklyftor
1 rödlök, tunt skivad
100 gram soltorkade tomater
150 gram ruccola
2 dl vispgrädde
2 dl mellanmjölk
2 ägg
2 dl riven WB
½ tsk salt
1 krm svartpeppar från kvarn
solrosfrön eller pumpakärnor
1. Blanda smör och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Lägg in i kylen att vila 30 minuter.
3. Slå på ugnen på 200 grader.
4. Ta ut pajdegen igen, kavla ut den och täck en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel.
5. Förgrädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
6. Under tiden skivar du vitlöken tunt och steker hastigt i en panna. Se upp så du inte bränner!
7. Blanda vitlöken tillsammans med hackade soltorkade tomater.
8. Skiva rödlöken tunt.
9. Ta ut pajskalet efter 10 minuter och varva tomater, ruccola och rödlök.
10. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde med riven WB, salt och peppar. Häll i formen.
11. strö över rikligt med pumpafrön eller något annat frö eller nöt du gillar.
12. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Byt ut smöret mot 75 gram smör och 2 dl kesella för en magrare variant.
Du kan byta ut osten mot en annan vällagrad ost, precis som du kan byta grädden mot bara mjölk eller mjölken mot mera grädde. Och mjölet mot ett annat mjöl eller blanda flera sorter om du vill.
~
♥