Just nu är det läge för citrusmarmelader. Och fikon.
Både de vanliga apelsinerna och blodapelsinerna är grymt goda och marmelad tar inte många minuter att göra själv. Ganska precis 20 minuter. Att det dessutom doftar himmelrike i huset när du gör den kan väl bara ses som stort plus i kanten.
Zest från apelsiner blir godare än ”potatisskalat skal” tycker jag.
Självklart Ekologiska fikon!
Skalar blodgrape
Apelsinzest och -kött, fikon och blodgrape.
Med receptet nedan kan du givetvis byta ut blodapelsin mot vanlig apelsin.
Navelinas är sorten jag väljer när de är i säsong.
~
Blodapelsinmarmelad, 3 burkar
5 blodapelsiner
5 dl syltsocker
3 dl vatten
Skrubba och tvätta apelsinerna ordentligt.
Ta en zest och ta bort skalet från drygt hälften av apelsinerna (eller ta från alla om du vill ha mer skal).
Skala apelsinerna med kniv så inget vitt finns kvar på dem.
Hacka fruktköttet eller kör snabbt med stavmixern.
Lägg kött och skal i en kastrull, tillsätt vatten och koka upp.
Rör i sockret och låt blandningen sjuda i 10-15 minuter under omrörning.
Gör ett marmeladprov
Häll på ren burk och sätt på locket.
Marmeladprov innebär att du klickar lite marmelad på en kall tallrik, drar en sked igenom så att ett spår bildas. Om marmeladen rinner ihop igen behöver den koka längre. Och om spåret stannar kvar är den klar.
~
Fikonmarmelad!
♥