Den 10 december är det 100 år sedan det berömda guldet hittades i Fågelmyran och grunden lades för såväl gruvföretaget Boliden och samhället med samma namn. Under 2024 har därför Bolidens invånare och föreningar i samarbete med Boliden AB firat de hundra åren med föredrag, föreläsningar, utställningar och stadsvandringar för att nämna några saker.
– Det har varit ett fantastiskt år med en stor blandning av saker. Och det känns verkligen som att företaget, Boliden AB, kommit närmare samhället igen under det här året. För det är ju faktiskt så att utan samhället skulle inte gruvan existera och utan gruvan skulle inte samhället existera, säger Catrine Karlsson, eldsjäl, infödd Bolidenbo och medlem i styrelsen för Bolidens Folkets hus.
Det är som sagt inte bara en sak som hänt under jubileumsåret 2024 men om Catrine ska nämna några höjdpunkter så är bussturerna från Skellefteå till Boliden med utställning och stadsvandring en av dem.
– Det var ett väldigt uppskattat arrangemang, varje tur blev snabbt fullbokad. Även föredraget ”Räddningsaktion – Boliden” där bland andra Anders Sundström, Carl Bennett och Michael Staffas berättade om åren kring millennieskiftet då Boliden var nära att gå i konkurs, tillhör höjdpunkterna. Och så upprustningen av området kring Sidtjärn såklart, säger Catrine.
Catrine Karlsson föddes i Boliden i början av 1960-talet och kan samhället och dess historia på sina fem fingrar. Precis som så många andra kommer hon från en släkt där flera jobbat arbetat och arbetar inom gruvan.
– Vi har en grund i att många av oss är gruvfolk.Vi är fortfarande många som sommarjobbat i näringen, som jobbar där nu eller har släktingar som gjort eller gör det. Historian är viktig och företaget Boliden AB har spelat en jättestor roll för samhället, säger Catrine.
Om man tittar på Bolidens hundraåriga historia så finns det många aspekter av den som är unik. Samhället byggdes upp som ett mönstersamhälle som rönte uppmärksamhet i hela landet och vars modernitet uppmärksammades till och med av de kungliga, prominenta kulturpersonligheter och journalister. Boliden är också den enda serviceorten i Skelleftebygden som inte varit en egen kommun av den enkla anledningen att gruvföretaget skötte det mesta kring samhället ända fram till 1965 då Skellefteå landskommun tog över styret.
Det känns verkligen som att företaget, Boliden AB, kommit närmare samhället igen.
Även sammansättningen av människor i Boliden har stuckit ut och skapat såväl ett samhälle som ett företag präglat av mångfald. Något som Catrine understryker.
– När jag växte upp var det helt naturligt att dagligen träffa människor från Indien, Jugoslavien och Finland i Boliden. För oss var någon från ett annat land detsamma som välutbildad. Samtidigt märkte jag att synen på människor från andra länder var helt annorlunda bara i Skellefteå. Boliden var mångfald på riktigt och mycket av det lever kvar än idag.
Catrine nämner flera gånger ”Bolidenandan”. Jag frågar hur man beskriver den mer utförligt och Catrine berättar att det egentligen är samma sak som ”gruvandan”. En förmåga till kreativ problemlösning och en stolthet över gruvan och den kompetens som arbetet kräver. Lägg därtill en glädje och en vilja att ha roligt och du har Bolidenandan.
– Här växte vi upp med både idrott och kultur, teater och balett. Se bara antalet kulturpersonligheter med rötter i Boliden. Det finns så mycket att vara stolt över i det här samhället, säger Catrine.