Annons
Annons
Frida Svedberg driver Lilla Hantverksbageriet i Burvik tillsammans med sin man. Hon älskar julen börjar planeringen kring julbaket långt innan advent. Foto: Privat

Äntligen advent – här är recept för perfekta julfikat: ”Bästa högtiden”

RECEPT För Frida Svedberg på Lilla Hantverksbageriet är julen årets bästa högtid. Här delar hon med sig av tre recept och några tips som hjälper dig att lyckas med advents- och julbaket.

Annons MOBILE TOP

Det började med en stenugn. Eller nej, det började egentligen med en mormor, Fridas mormor, som bakade och sålde ljusugnsbröd på gården i Västanträsk under Fridas uppväxt. När Frida blev vuxen ville hon föra arvet vidare och köpte därför en stor stenugn.

– När ugnen väl landade i Skellefteå ville jag något mer, baka mer. För när du dammar igång en stenugn av den storleken så vill du inte bara baka en limpa, säger Frida.

Stenugnens inträde blev 2014 startskottet för Lilla Hantverksbageriet som Frida driver tillsammans med sin sambo Emil Johansson. Åren innan barnen kom erbjöd de hemleverans av nybakat bröd till privatpersoner på helgerna, parallellt med sina vanliga jobb. Sedan barnen föddes bakar Lilla Hantverksbageriet mest på förfrågan men arrangerar ibland försäljning hemma på gården.

– Vi bor ju på Tällön i Burvik men det är helt fantastiskt att folk ändå orkar ta sig dit för att köpa. Jag blir rörd när jag tänker på det, säger Frida.

Annons

I år blir det också premiär för Lilla Hantverksbageriet på Nordanås julmarknad. Och är det någon högtid som Frida gillar att baka till extra mycket så är det jul.

– Det är den bästa högtiden. Jag planerar alltid långt i förväg, för att det är roligt, och fokuserar på tre områden: bakverk, konfektyr och dessertbord. Då får man en bra bredd, säger Frida.

För dig som behöver lite hjälp och inspiration i advents- och julbaket delar Frida med sig av tre favoritrecept som med all säkerhet kommer att leda till uppskattat adventsfika:

Saffransbullar

Detta recept tar saffransbullarna till en helt ny nivå. Den hemmagjorda mandelfyllningen är underbar och ger saftiga bullar. Jag låter skalet vara kvar på mandlarna, det ger både god smak och trevlig färg på fyllningen. Skålla mandeln innan om du vill ha en ljusare fyllning. Om du inte redan låtit saffran med konjak och råsocker tidigare; gör det samtidigt som du lägger mandeln i blöt.

Saffransbullar och chokladtryffel är två givna favoriter när Frida julbakar. Kanske blir de dina också. Foto: Privat

Cirka 30-50 bullar:

Deg
30 g jäst
500 g ljummen mjölk
200 g socker
1 msk vaniljsocker
1 st rumsvarma ägg
1 000 g vetemjöl
7 g salt
1 g saffran, inlagd i konjak och råsocker
200 g rumsvarmt smör

Mandelfyllning del 1 blötläggning
130 g mandel
3 g salt
1 skiva eko citron
vatten

Mandelfyllning del 2
200 g socker
200 g rumsvarmt smör
1 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
3 g salt

Äggstrykning
1 ägg
2 msk vatten
1 nypa salt

Sockerlag
100 g vatten
120 g ekologiskt socker
1/2 vaniljstång

Annons

Dag 1
Mandelfyllning: Lägg mandlar i en skål med salt och citron. Fyll med vatten så att det täcker mandlarna. Täck över skålen och låt stå i rumstemperatur över natten eller minst 10 h.

Dag 2
Bulldegen: Rör ut jästen i ljummen mjölk. Lägg i alla ingredienser till bulldegen utom smöret och knåda till det blivit en elastisk deg. Tillsätt sedan smöret och knåda sedan bara tills att smöret blandat sig med degen, inte längre. Täck över bunken med plast och låt vila i 1h.

Mandelfyllning
Ta bort citronskivan och häll bort vattnet från mandlarna. Mixa mandlarna och sockret i en matberedare tills det är ganska slätt. Tillsätt smör, kardemumma, vaniljsocker, salt och mixa lite till.

Dags att baka
Kavla ut degen och bred på mandelfyllningen. Jag brukar göra ett treslag och skära 2 cm breda remsor och snurra bullarna till knutar runt två fingrar. Video på hur jag snurrar knutarna finns på vårt instagramkonto @lillahantverksbageriet eller så gör du en egen form på bullarna. Låt dem jäsa övertäckta på plåt i 1,5-2 h i rumstemperatur. Värm ugnen till 220 grader. Pensla med äggstrykning bestående av ägg, vatten och salt. Grädda i 8-10 minuter eller tills de fått fin färg. Pensla bullarna med sockerlagen bestående av inkromet ur vaniljstången som du kokar med stången, vatten och socker, direkt när de kommer ut ur ugnen.


 

Crème brûlée med julsmak

Den perfekta avslutningen på en god julmiddag; en Crème brûlée med toner av julkryddor. Alla kryddor silas bort och ger en slät dessert. Perfekt att göra dagen innan och sedan bränna av med socker precis innan servering.

Crème Brûlée är en dessert som är lätt att förbereda redan dagen innan den ska serveras. Foto: Privat

8 portioner:

5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 kanelstång
2 stjärnanis
7 äggulor
1,75 dl socker
1 apelsin, rivet skal
2 msk råsocker till garnering

Koka upp grädde, mjölk, kanel och stjärnanis i en kastrull. Ta av från värmen och låt kryddorna dra i ca 30 minuter. Vispa ihop äggulor, socker och apelsinskal och låt dra tills gräddmjölken vilat färdigt. Sätt ugnen på 90 grader för varmluftsugn eller 150 grader i vanlig ugn.

Vispa ner äggsmeten i gräddmjölken och sila sedan av allt ner i en tillbringare eller skål med hällpip. Häll sedan smeten i portionsformar och ställ på plåt.

Grädda brûléerna längst ner i varmluftsugnen mellan 50-60 minuter tills de har stannat. Skaka lite på plåten eller stick försiktigt i dem med en kniv för att kontrollera. Om de inte stannar kan du höja värmen 10 grader och passa dem var 5:e minut. Om du inte har varmluftsugn så ska formarna stå i vattenbad och gräddas i 50-60 minuter.

Låt brûléerna kallna och förvara dem i kylen över natten. Strö råsocker på brûléerna och bränn av ytan med en liten gasolbrännare tills ytan blir knäckig och servera direkt.


 

Chokladtryffel

En kaffesmakande chokladtryffel med en underbart mjuk konsistens som smälter i munnen. Ett recept där du kan byta ut chokladen och på så sätt få olika smak på tryfflarna.

Cirka 30 stycken:

125 g grädde
23 g glykos (eller honung)
75 g smör rumstemp.
180 g mörk choklad 56% (byt choklad och mängd enligt tabellen nedan)
0,5 dl kakao att rulla tryfflarna i

Annons

Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och glykos (eller honung) i en kastrull och slå den kokande över chokladen. Mixa med en stavmixer till en homogen ganache. Försök få i så lite luft som möjligt i chokladsmeten när du mixar. Kontrollera temperaturen på ganachen med en termometer och vid 35-40 grader är det dags att mixa i smöret.

Spritsa eller klicka ut på bakplåtspapper och låt stelna för att de ska bli rullbara. För att skynda på kan man ställa dem lite svalt. Rulla till bollar och ställ svalt en stund igen. Lägg kakao i en skål och vänd runt tryfflarna i kakaon.

Förslag på smaksättning: Lägg 0,5 dl hela kaffebönor i grädden och koka upp. Låt stå 20-30 minuter, sila bort kaffebönorna och använd sedan grädden med kaffesmak på samma sätt som grädden i receptet.

Tabell för att byta ut chokladen
Mörk choklad 70 % – 167 g
Mörk choklad 64 % – 175 g
Mörk choklad 56 % – 180 g
Ljus choklad 40 % – 250 g
Vit choklad 35 % – 305 g

Artikeln är en del av Megafonen 27/11 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons