Saffransbullar
Detta recept tar saffransbullarna till en helt ny nivå. Den hemmagjorda mandelfyllningen är underbar och ger saftiga bullar. Jag låter skalet vara kvar på mandlarna, det ger både god smak och trevlig färg på fyllningen. Skålla mandeln innan om du vill ha en ljusare fyllning. Om du inte redan låtit saffran med konjak och råsocker tidigare; gör det samtidigt som du lägger mandeln i blöt.
Saffransbullar och chokladtryffel är två givna favoriter när Frida julbakar. Kanske blir de dina också. Foto: Privat
Cirka 30-50 bullar:
Deg
• 30 g jäst
• 500 g ljummen mjölk
• 200 g socker
• 1 msk vaniljsocker
• 1 st rumsvarma ägg
• 1 000 g vetemjöl
• 7 g salt
• 1 g saffran, inlagd i konjak och råsocker
• 200 g rumsvarmt smör
Mandelfyllning del 1 blötläggning
• 130 g mandel
• 3 g salt
• 1 skiva eko citron
• vatten
Mandelfyllning del 2
• 200 g socker
• 200 g rumsvarmt smör
• 1 tsk mald kardemumma
• 1 tsk vaniljsocker
• 3 g salt
Äggstrykning
• 1 ägg
• 2 msk vatten
• 1 nypa salt
Sockerlag
• 100 g vatten
• 120 g ekologiskt socker
• 1/2 vaniljstång
Dag 1
Mandelfyllning: Lägg mandlar i en skål med salt och citron. Fyll med vatten så att det täcker mandlarna. Täck över skålen och låt stå i rumstemperatur över natten eller minst 10 h.
Dag 2
Bulldegen: Rör ut jästen i ljummen mjölk. Lägg i alla ingredienser till bulldegen utom smöret och knåda till det blivit en elastisk deg. Tillsätt sedan smöret och knåda sedan bara tills att smöret blandat sig med degen, inte längre. Täck över bunken med plast och låt vila i 1h.
Mandelfyllning
Ta bort citronskivan och häll bort vattnet från mandlarna. Mixa mandlarna och sockret i en matberedare tills det är ganska slätt. Tillsätt smör, kardemumma, vaniljsocker, salt och mixa lite till.
Dags att baka
Kavla ut degen och bred på mandelfyllningen. Jag brukar göra ett treslag och skära 2 cm breda remsor och snurra bullarna till knutar runt två fingrar. Video på hur jag snurrar knutarna finns på vårt instagramkonto @lillahantverksbageriet eller så gör du en egen form på bullarna. Låt dem jäsa övertäckta på plåt i 1,5-2 h i rumstemperatur. Värm ugnen till 220 grader. Pensla med äggstrykning bestående av ägg, vatten och salt. Grädda i 8-10 minuter eller tills de fått fin färg. Pensla bullarna med sockerlagen bestående av inkromet ur vaniljstången som du kokar med stången, vatten och socker, direkt när de kommer ut ur ugnen.
Crème brûlée med julsmak
Den perfekta avslutningen på en god julmiddag; en Crème brûlée med toner av julkryddor. Alla kryddor silas bort och ger en slät dessert. Perfekt att göra dagen innan och sedan bränna av med socker precis innan servering.
Crème Brûlée är en dessert som är lätt att förbereda redan dagen innan den ska serveras. Foto: Privat
8 portioner:
• 5 dl vispgrädde
• 1 dl mjölk
• 1 kanelstång
• 2 stjärnanis
• 7 äggulor
• 1,75 dl socker
• 1 apelsin, rivet skal
• 2 msk råsocker till garnering
Koka upp grädde, mjölk, kanel och stjärnanis i en kastrull. Ta av från värmen och låt kryddorna dra i ca 30 minuter. Vispa ihop äggulor, socker och apelsinskal och låt dra tills gräddmjölken vilat färdigt. Sätt ugnen på 90 grader för varmluftsugn eller 150 grader i vanlig ugn.
Vispa ner äggsmeten i gräddmjölken och sila sedan av allt ner i en tillbringare eller skål med hällpip. Häll sedan smeten i portionsformar och ställ på plåt.
Grädda brûléerna längst ner i varmluftsugnen mellan 50-60 minuter tills de har stannat. Skaka lite på plåten eller stick försiktigt i dem med en kniv för att kontrollera. Om de inte stannar kan du höja värmen 10 grader och passa dem var 5:e minut. Om du inte har varmluftsugn så ska formarna stå i vattenbad och gräddas i 50-60 minuter.
Låt brûléerna kallna och förvara dem i kylen över natten. Strö råsocker på brûléerna och bränn av ytan med en liten gasolbrännare tills ytan blir knäckig och servera direkt.
Chokladtryffel
En kaffesmakande chokladtryffel med en underbart mjuk konsistens som smälter i munnen. Ett recept där du kan byta ut chokladen och på så sätt få olika smak på tryfflarna.
Cirka 30 stycken:
• 125 g grädde
• 23 g glykos (eller honung)
• 75 g smör rumstemp.
• 180 g mörk choklad 56% (byt choklad och mängd enligt tabellen nedan)
• 0,5 dl kakao att rulla tryfflarna i
Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och glykos (eller honung) i en kastrull och slå den kokande över chokladen. Mixa med en stavmixer till en homogen ganache. Försök få i så lite luft som möjligt i chokladsmeten när du mixar. Kontrollera temperaturen på ganachen med en termometer och vid 35-40 grader är det dags att mixa i smöret.
Spritsa eller klicka ut på bakplåtspapper och låt stelna för att de ska bli rullbara. För att skynda på kan man ställa dem lite svalt. Rulla till bollar och ställ svalt en stund igen. Lägg kakao i en skål och vänd runt tryfflarna i kakaon.
Förslag på smaksättning: Lägg 0,5 dl hela kaffebönor i grädden och koka upp. Låt stå 20-30 minuter, sila bort kaffebönorna och använd sedan grädden med kaffesmak på samma sätt som grädden i receptet.
Tabell för att byta ut chokladen
• Mörk choklad 70 % – 167 g
• Mörk choklad 64 % – 175 g
• Mörk choklad 56 % – 180 g
• Ljus choklad 40 % – 250 g
• Vit choklad 35 % – 305 g