Annons
Annons
Sponsrad artikel
  • 1 av 15
  • 1 av 15
  • 1 av 15
  • 1 av 15
  • 1 av 15
  • 1 av 15
  • 1 av 15
  • 1 av 15
  • 1 av 15
  • 1 av 15
  • 1 av 15
  • 1 av 15
  • 1 av 15
  • 1 av 15
  • 1 av 15

Små skolor med stora hjärtan ser varje elev: ”Vi har kompetens att möta alla barns behov”

ANNONS Det finns knappast en mer avgörande tid för vår personliga utveckling än under skolåren. Så det gäller att hitta rätt miljö att formas i. På Skolföreningen Växas förskolor och skolor är man övertygad om att den bygger på förmågan att räcka till och se varje elev i en trygg och kreativ atmosfär.

Det började i liten skala på 1990-talet i en lägenhet i Skelleftehamn. Sedan tog Pingstkyrkan i Skellefteå tillsammans med Brukskyrkan i Ursviken vid och byggde en större organisation. Via den gemensamma Skolföreningen Växa består den i dag av Björkskolan, Bruksskolan, Björkbackens förskola och Bruks förskola. Tillsammans erbjuder de en heltäckande lösning från förskola till högstadie med tre gemensamma ledord: Varje barn och elev ska få växa i kunskap, växa i kreativitet och växa i ansvar.

– Det har hela tiden funnits med i föreningen att man ska kunna gå från förskola vidare genom hela grundskolan. Men vi välkomnar förstås elever att börja hos oss när som helst, säger Pär Augustin, rektor för grundskolan.

Vi brukar säga att vi är den lilla förskolan med det stora hjärtat. Den beskrivningen passar in på alla våra verksamheter.

Små klasser och hög lärartäthet

Han tar emot på Björkskolan tillsammans med rektorskollegorna Barbro Gradin från Bruks förskola, Kicki Skoog Johansson från Björkbackens förskola och Lina Grenholm, biträdande rektor på Björkskolan. Det är rast och mellan lektionerna pågår ett tonårsentusiastiskt sorl i korridoren. Här samsas alla årskurser om pingisbordet och det går förvånansvärt bra. Alla känner alla, och det är en påtaglig atmosfär av kamratskap. Inga påhopp, inga hårda ord som kan vara vardagsmat för elever i många andra skolor.

– Det är nog unikt för en högstadieskola. Men vi har bra förutsättningar. Här lär man känna varandra, säger Barbro Gradin.

På Bruksskolan i Ursviken och inom Skolföreningen Växas övriga verksamheter ser man alla elever och pedagogerna kan ta sig tid att stötta alla individers behov. Här får Samuel Eriksson hjälp av elevassistenten Emma Lind.

Hon syftar delvis på att Växas skolor och förskolor är små i jämförelse med övriga skolor i kommunen. Det finns en enorm styrka och flexibilitet i det. På Björkskolan går ett 80-tal elever i årskurs 6 till 9, på Bruksskolan ett 40-tal från förskoleklass till årskurs 5, och förskolorna har cirka 30 barn vardera. Det i kombination med en hög lärartäthet och en kristen värdegrund är ett recept som visat sig vara framgångsrikt ända sedan starten för Skellefteås äldsta friskoleförening.

– Vi är små och konkurrerar inte med kommunen, men vi är ett alternativ som passar de barn som har svårt för större miljöer likväl som högpresterande elever. Vi har kompetensen att möta alla barns behov, säger Pär som vill understryka att skolan har och vill ha en blandning av elever.

– Vi har en kristen värdegrund, det är viktigt, men vi är en vanlig skola och tar emot alla. Är man nyfiken på vad vi kan erbjuda är det bara att kontakta oss så visar vi runt.

Vi är ett alternativ som passar de barn som har svårt för större miljöer likväl som högpresterande elever.

Trygghet, gemenskap och omsorg

Kicki Skoog Johansson håller med.

– Vi brukar säga att vi är den lilla förskolan med det stora hjärtat. Den beskrivningen passar in på alla våra verksamheter. Varje barn får utvecklas i en atmosfär som genomsyras av trygghet, gemenskap och omsorg. Det skapar en nära och varm känsla, säger hon.

Men det handlar om att ha roligt också. Även det kan underlättas i en mindre organisation. Ett exempel är att man ganska spontant kan åka på utflykter, sätta upp eller besöka en teaterföreställning eller varför inte åka och fiska. För att inte tala om det egna konceptet Växa verkstad där eleverna ungefär en halvdag varje månad får utforska alla möjliga kreativa inriktningar.

– Det uppstod som en reaktion på att elevens val togs bort ur timplanen. Men vi har länge haft med oss vikten av att testa. Att använda alla sinnen, att se, lära och göra. Det får oss att växa. Kreativa utlopp gör en dessutom bättre i teoretiska ämnen, säger Lina Grenholm.

Rektorerna jobbar i barngrupperna och finns alltid nära till hands. Från vänster: Pär Augustin, Lina Grenholm, Barbro Gradin och Kicki Skoog Johansson.

En mindre verksamhet skapar också bra förutsättningar för samarbeten mellan skolorna, dess klasser och pedagoger.

– Som rektor finns man alltid nära till hands och det är korta beslutsled, säger Kicki.

Passade inte in

Men hur är det att gå på skolan? Gymnasieeleverna Ralf Ljungblad, Ella Oreskovic, Miranda Ljungblad, och Arvid Nilsson har samtliga gått på Bruksskolan och Björkskolan och ser med värme tillbaka på den tiden. Inte minst Ralf som anslöt från en annan skola.

– Det var jobbigt där jag gick innan. Jag passade inte in. Inte för att jag var en ”weirdo”, men jag passade inte in och hade det väldigt motigt att gå till skolan. Här kändes det bra direkt. Man lär sig lättare när det är roligare och fritt från våld. Jag kände mig trygg, säger han.

Men det är små klasser och jag tror att det gör att man får en bättre relation.

Ella kände sig också trygg.

– Lärarna vi hade var toppen. De brydde sig verkligen om oss och om det hade förekommit någon typ av mobbing är jag helt säker på att de hade tagit tag i det direkt. Men det är små klasser och jag tror att det gör att man får en bättre relation, säger hon.

De tidigare eleverna Arvid Nilsson, Ralf Ljungblad, Miranda Ljungblad och Ella Oreskovic minns Björkskolan med värme.

Enligt Arvid ger det ringar på vattnet.

– Eftersom det bara är en klass per årskurs är det är lätt att lära känna alla – även utanför skolan, menar han.

”Kunde inte fått en bättre skola”

– Ja, att det inte är så stort är en av de bästa sakerna. Det innebär att man får hjälp när man behöver den och att lärarna känner en väl. Det blir personligare, säger Miranda och tillägger att även skolmaten är väldigt bra.

Alla är överens om det, även om Ralf har vissa reservationer.

– Men det är bara för att jag är extremt petig. Jag kunde inte ha fått en bättre skola och jag längtar ofta tillbaka, säger han.

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Skolföreningen Växa.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
an advertisement
an advertisement