Det var inte länge sedan de slog upp dörrarna på nytt. En större vattenskada drabbade fastigheten runt jul och satte verksamheten på paus. I alla fall serveringen – för under tiden som köket renoverades till att bli öppnare och mer inbjudande har gänget på Nordanågården kunnat ägna sig åt planering och inspiration.
Dagens lunch har precis stökats undan och Diamanto Burström Bilia slår sig ner vid matbordet i ett av restaurangens mer avskilda rum. Här finns även kockarna Ida Sundström och Jeanette Holmström, samt servitriserna Ann-Helen Lindgren och Ida Westin. Det är en otroligt god stämning med många skratt, det doftar kaffe och det finns nybakade kakor.
– De är hembakade, säger Diamanto.
En fusion av Medelhavet och Norrland
För ganska precis tre år sedan tog hon över Nordanågården med ambitionen att förvandla det till Skellefteås bästa restaurang.
– Jag ville skapa en bra upplevelse med fokus på bra mat med hög kvalitet i en trevlig atmosfär, säger Diamanto.
Hon har lyckats. Maträtterna och miljöerna i det anrika värdshuset är en sällsamt lyckad kombination. Här vill man vara och njuta av god mat, här försvinner stressen.
– Mat är viktigt! Det sammanför människor att äta ihop. Vi sitter alltid här och äter tillsammans innan lunchgästerna anländer. Det stärker oss som team, säger Diamanto.
Låter namnet lite exotiskt, förresten? Det beror på att hon kommer från Aten där hon växte upp och länge jobbade som professionell kock. Och visst har Medelhavsköket satt sin prägel i hennes matlagning, men Nordanågården har anor från 1800-talet står på en historisk plats som på många sätt är symbolen för bildandet av Skellefteå. För Diamanto och hennes medarbetare är det självklart att väva in det så att det märks på tallriken.
– Vår meny har en norrländsk touch. Det är en fusion inspirerad av Medelhavets smak- och matkultur och norrländsk husmanskost. Vi får mycket god feedback på det. Folk gillar vår twist, säger Diamanto.
Givet utflyktsmål
De gör allt på plats från grunden.
– Även det är viktigt. Vi befinner oss nära, men inte riktig mitt i centrum, och då får vi fokusera på att leverera på mat och kvalitet. Allt ska vara hemmagjort – inklusive fikat i Lanthandeln som vi också driver.
Jag ville skapa en bra upplevelse med fokus på bra mat med hög kvalitet i en trevlig atmosfär.
Lanthandeln, ja. Det uppskattade utflyktsmålet, känt för sitt goda fika och svårslagna miljö, är något av en oas som varje år lockar mängder av besökare till Nordanåområdet. Ursprungligen var byggnaden, som ägs av Skellefteå museum, en bolagsbod för anställda vid Skellefteå Ångsågs Aktiebolag. Nu är det ett charmigt café med historiska föremål från väggar till tak.
– Det känns som om man går tillbaka i tiden, säger Ida Westin om Lanthandeln som för tillfället håller öppet på lördagar och söndag.
– Men vi håller öppet hela påsken och alla röda dagar under våren också, tillägger hon.
Påskbuffé och vinprovning
Det gör även Nordanågården som laddar upp med påskbuffé till lunch, 14–18 april, men även till middag när de öppnar upp restaurangen kvällstid på skärtorsdagen och långfredagen.
– Vi kommer att erbjuda en riktigt fin påskbuffé med högkvalitativa ingredienser och inspiration från Grekland. Bland rätterna finns olika sorters sill, lax, lamm och entrecôte, säger Ida Sundström som även vill tipsa om att Nordanågårdens egen påsksmörgåstårta med skaldjur och lax går att beställa för avhämtning på skärtorsdagen 17 april.
Och för den som inte vill slava i köket men ändå äta en riktigt god middag hemma erbjuder Nordanågården helgpåsar för avhämtning 18 och 25 april – se bara till att lägga beställningen senast en dag innan.
Det är inte det enda som gänget har på gång i vår. Den 25 april håller vinkännaren Alex Neto en provning på italienskt tema med utvalda rödviner.
– Det är perfekt för alla vinälskare och den kvällen erbjuder vi också middag med en specialkomponerad after work-meny, säger Diamanto och konstrar glatt:
– Lunch, evenemang, bröllop, catering … Vi kan fixa allt!