– Det har utvecklats från en tävling till ett projekt där deltagarna utvecklas tillsammans. Vi märkte under åren att det var ett återkommande önskemål från deltagarna – att som grupp få ta sitt berättande vidare.
Det säger Lillemor Skogheden, pedagog och ansvarig för Berättarkraft. Hon berättar att man under åren testat olika former för stipendiet. Efter pandemin efterlyste man berättelser från vården varför stipendiet endast var öppet för personer anställda inom regionen. Förra året riktade sig Berättarkraft mot personer som jobbar inom skolan.
– Vi har provat oss fram under två år genom att rikta oss till olika grupper. Men i år har vi riktat oss till alla på temat sanning och konsekvens; ett tema som är något av en markör för samtiden med infallsvinklar som politik, utvecklingen av AI och de kommunikationsvägar vi människor använder oss av, säger Lillemor.
Fullspäckat program
I år erbjuder Berättarfestivalen hela 150 berättelser på totalt 12 platser i Skellefteå kommun mellan den 14 och 20 oktober. Veckan har flera parallella teman som får extra uppmärksamhet olika dagar; hållbarhet, vår historia, i stunden och vår framtid.
– Det är så mycket som är aktuellt just nu, så många olika teman vi behöver uppmärksamma. Hållbarheten är en sak liksom vikten av att känna sin historia för att ta steget in i framtiden. Det kommer att bli en fantastiskt fullspäckad festival, säger Lillemor.
Du hittar hela programmet för Berättarfestivalen 2024 här.