Annons
Roger Marklund, Elin Westermark och Isa Paldanius på Rådgivningen Oden utgår från varje persons egna förutsättningar i sitt arbete. Foto: Privat

När alkohol blir ett bekymmer – på Rådgivningen Oden kan du få stöd

HÄLSA På semestern är vi ofta mer liberala med alkoholen, något som kan bli ett problem när vi sedan ska återgå till höstens rutiner och plikter. På Rådgivningen Oden ger man stöd till personer som har bekymmer med alkohol och till anhöriga. Och man utgår alltid från personens egna unika förutsättningar.

Annons

– Man behöver inte ha bestämt sig när man kontaktar oss, säger Elin Westermark, behandlare på Oden i Skellefteå.

Med det menar hon att man inte behöver ha fullständig koll på vad det är man vill eller behöver när man hör av sig till Oden. Man behöver inte heller ha jättestora problem eller ett fullt utvecklat beroende. Det räcker med en oro eller en känsla av att saker och ting inte blir som man vill när man dricker alkohol.

– Tillsammans kan vi då fundera på och utforska vad som behöver göras. Våra samtal utgår från en lösningsfokuserad modell där vi utgår från personens egen målsättning och hur vi når dit. Alla människor har styrkor och svagheter som vi utforskar och använder oss av för att hitta nya förhållningssätt, säger Roger Marklund, behandlare på Oden.

Annons

Stöd till anhöriga

Rådgivningen Oden kontaktas också ofta av anhöriga, särskilt inför högtider som jul och semester, då drickandet tenderar att öka.

– Många anhöriga är oroliga och känner att de behöver verktyg för och stöd kring hur de ska hantera situationen. Det är lätt att dras med i snurren runt en anhörig som dricker. Och även om personen som dricker inte erkänt att det finns problem kan man som anhörig ha stor hjälp av stöttning, säger Isa Paldanius, behandlare på Oden.

Annons

Varningssignaler

Merparten av de som hör av sig till Oden för hjälp och stöd är personer i åldersspannet 40 till 60 år. Ofta har man då druckit länge men nått en gräns då det inte fungerar längre. Det finns dock några varningssignaler att vara uppmärksam på när det gäller det egna eller andras drickande.

– Vad får mitt drickande för konsekvenser? Blir jag för full trots att jag bestämt mig för att dricka måttligt? Har jag svårt att sluta dricka när jag väl börjat? Man kan också fundera på om drickandet får en att avstå från saker, som att gå till jobbet eller träningen? Eller har människor i min omgivning börjat kommentera mitt drickande? Det här kan vara indikationer på att alkoholen blivit ett problem, säger Isa Paldanius.

Annons

Rådgivningen Oden

Rådgivningen Oden är en del av Skellefteå kommuns öppenvård med specialisering på missbruk. Oden vänder sig till personer som känner att alkohol, droger eller spel har blivit ett problem och kan även hjälpa till med sex- eller porrmissbruk. Man erbjuder också stöd till anhöriga.

Oden håller till på Stationsgatan 21 i Skellefteå och nås på 0910-73 65 54 / oden@skelleftea.se

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons