Annons
Jessica Lindgren, Johanna Eriksson, Maggie Esseryd och Frida Lindholm jobbar tillsammans med den nya stödgruppen Barnkraft som stöttar barn till föräldrar med psykisk ohälsa och samtidigt ger föräldrarna verktyg för att hantera sina barns känslor och behov. Foto: Caroline Thorén

Nya gruppen Barnkraft stöttar familjer – gör det svåra pratbart: ”En boost i ditt föräldraskap”

SAMHÄLLE Psykisk ohälsa hos föräldrar påverkar hela familjen. För att stötta barnen och samtidigt ge föräldrarna verktyg startar Skellefteå kommun stödgruppen Barnkraft i samarbete med Region Västerbotten.

Annons

– Vi vuxna tror ofta att vi skyddar våra barn genom att inte berätta hur vi mår. Men barn märker och förstår mycket mer än vi tror. Forskning visar att barn mår bättre om vi kan berätta hur saker är, utifrån barnets frågor och givetvis med barnets ålder och mognad i beaktande. Det kan vara svårt som förälder och här kan Barnkraft hjälpa till att göra det svåra pratbart.

Psykisk ohälsa är ofta förknippad med skam och skuld hos föräldern.

Det säger Magdalena Esseryd som jobbar på Föräldrasupporten i Skellefteå och är en av de sex personer inom Skellefteå kommun som utbildats till gruppledare för Barnkraft. Syftet med gruppen är att ge barn kunskap om förälderns psykiska ohälsa eller psykiska sjukdom, att ge barn och föräldrar möjlighet att träffa andra i samma situation och att stärka de skyddsfaktorer som finns kring barnet.

Annons

– Psykisk ohälsa är ofta förknippad med skam och skuld hos föräldern samtidigt som barnet ofta lämnas ganska ensamt med sina frågor och sin oro. Barn är också enormt lojala och vill inte lämna ut sin förälder inför andra. Här får man möjlighet att prata om hur man har det i en trygg miljö där föräldrarna också deltar, säger Magdalena.

Stödgruppen Barnkraft syftar till att ge föräldrar med psykisk ohälsa en boost i föräldraskapet samtidigt som barnen får verktyg för att prata om sina känslor. Barnkraft är ett finskt koncept och Jessica Lindgren, Johanna Eriksson, Frida Lindholm och Magdalena Esseryd har alla utbildats till gruppledare i konceptet. Foto: Caroline Thorén

Ingen skam

Den första omgången av Barnkraft drar igång den 2 oktober och omfattar totalt tio träffar under hösten. Vid sju av tillfällena träffas barnen tillsammans med en gruppledare i ett rum medan föräldrarna håller till i ett annat rum med en ledare. Vid tre av träffarna träffas barn och föräldrar gemensamt.

Annons

– I de båda grupperna har vi olika teman på träffarna. Det kan handla om kommunikation, känslor och skuldavlastning. Det handlar inte om att ställa någon till svars utan om hur vi kan stärka barnen och ge föräldrarna verktyg för att bättre kunna prata med sina barn om deras känslor och behov, säger Johanna Eriksson på Familjeteamet och får medhåll av sin kollega Jessica Lindgren:

– En förutsättning är dock att föräldrarna har insikt kring sina svårigheter och vill ha en boost i sitt föräldraskap. Det här är ingen behandling utan ett forum där föräldrarna är experter på sina barn och där vi gruppledare fungerar som vägvisare, säger Jessica.

Annons

Ser framåt

Barnkraft är ett finskt koncept som grundar sig i Beardsys familjeintervention som i korthet handlar om att som förälder acceptera sin psykiska ohälsa och lära sig att prata med barnet om vad det innebär.

De föräldrar som anmäler sig och sitt barn till den här stödgruppen är modiga.

– De föräldrar som anmäler sig och sitt barn till den här stödgruppen är modiga och gör något fint för sitt barn. Vi ser framåt och försöker tillsammans hitta förbättringar och lösningar, säger Frida Lindholm som jobbar inom psykaitrin på region Västerbotten.

Fakta / Barnkraft

Barnkraft är en stödgrupp för barn och föräldrar, där föräldern har en psykisk sjukdom eller en beroendesjukdom. Barnkraft är ett samarbete mellan Socialtjänsten och Region Västerbotten med syfte att barn ska få kunskap om förälderns sjukdom, att barnen och föräldrarna ska få träffa andra i liknande situation och att stärka skyddsfaktorerna kring barnen.

För anmälan till gruppen, kontakta Föräldrasupporten på 0910-71 20 50 eller läs mer på Skelleftea.se

Artikeln är en del av Megafonen 25/9 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons