Annons
Annons
Ledslitaren Jonas August Lidgren (1837-1913) med hustrun Margareta Katrina (1835-1912) utanför sommarbostaden i Brattliden runt år 1900. Den lokale författaren Åke Lundgren är släkt med Lidgren har i sin bok "Kvacksalvarna" skrivit om släktens ledslitare. Bildkälla: Skellefteå museum

Kuren: Ett rejält knytnävsslag – så gick det till under ledslitarnas tid

HISTORIA Sedan urminnes tider har människor försökt bota sjukdomar och kroppsskador med huskurer och med hjälp av självlärda byadoktorer och så kallade ledslitare. Kruskoppen, Brattlid-Oll’, Brattlid-Jonke och Doctor Nilsson tillhörde en ledslitarsläkt med gott rykte i Skelleftebygden och förtroende hos de medicinskt utbildade.

Annons MOBILE TOP

Under 1800-talet var det glest mellan de formellt utbildade läkarna i Sverige. Vanligt folk i svenska byar och städer var därför tvungna att i stor utsträckning själva skaffa bot mot kroppsskador och sjukdomar. Hjälpen fick de av kloka gubbar och gummor, självlärda byadoktorer och barnmorskor som besatt kompetens i olika utsträckning.

De så kallade ledslitarna eller kotknackarna var faktiskt ofta bättre än dåtidens läkare när det gällde att sköta om brutna ben och axlar som hamnat ur led. Metoderna kunde vara hårda. Om en käke hamnat ur led så slogs den ofta på plats med ett rejält knytnävsslag. Ledslitarnas rykte var så pass grundmurat att deras tjänster anlitades långt in på 1960-talet.

Annons
Doctor Nilsson drar en fot i led runt år 1950. Bildkälla: Åke Lundgren

Känd släkt av ledslitare

Johan Olofsson Kruskopp Fana var stamfader för ledslitarna i Brattliden. Mellan åren 1807 och 1818 var han soldat på rote 91 Kruskopp i Björnmoran och deltog i finska kriget 1808-1809. Han begärde avsked 1818 och grundade kronobygget Brattliden där han blev en efterfrågad ledslitare. Hans son Olof Johansson, mer känd som Brattlid-Oll’ gick i sin fars fotspår liksom hans son Jonas Liedgren, kallad Brattlid-Jonke, som var den mest kända ledslitaren i Skelleftebygden.

Brattlid-Jonkes rykte var så gott att provinsialläkaren J-O Sörlander 1894 skrev att “Brattlid-Jonke står i mycket högt anseende inom alla samhällsklasser” När Brattlid-Jonke låg på lasarettet i Skellefteå 1897 upplyste både Skellefteå Tidningen och Norrbottens Allehanda om hans tillfrisknande och att han åter kunde sökas i Brattliden för de som behövde hans tjänster.

Annons
Doctor Nilsson på sin motorcykel runt år 1930. Källa: Åke Lundgren

Alvar Hägglöf, en omvittnat skicklig ledslitare från Bastuträsk, hade så högt anseende att sjukvården lät honom hållas. Folk vallfärdade till honom vid alla tider på dygnet och han tog emot i ett kyffe på sin arbetsplats vid järnvägsstationen i Skellefteå där han körde truck. Skattemyndigheten såg inte med lika blida ögon på hans verksamhet men Hägglöf var slipad och tog aldrig betalt. Däremot fanns en tyst överenskommelse mellan Hägglöf och hans kunder om att högst frivilligt lämna en sedel. För att bli av med ett ryggskott under mitten av 1900-talet ansåg de flesta att 50 spänn var en överkomlig summa.

Rött skynke för läkarna

Även om många av Skelleftebygdens ledslitare hade gott rykte så fanns det andra självlärda botare som inte hade det och som ställde till med mycket skada. En av dem var Adolf Nahlbom som beskrivs som ett rött skynke för läkarna i Skellefteå.

Annons

1860 kom tre norska sjömän från London till Bockholms hamn. De kände sig krassliga och sökte hjälp hos Nahlbom som hyste in dem på Ursvikens gästgivaregård. Problemet var bara att samtliga led av den mycket smittsamma sjukdomen smittkoppor. Han behandlade också en sjöman för lunginflammation, något som försenade den professionella hjälp han hade behövt och ledde till sjömannens död. Nahlbom anmäldes ett flertal gånger och fick böter, något som dock inte hindrade honom från att fortsätta sin verksamhet.

Om artikeln

Artikeln är baserad på material från de lokalhistoriska föreningarnas webbportal www.lokalhistoriaskelleftea.se. Materialet är redigerat och sammanställt av lokalhistorikern Stig Sandström.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons