Lax har för mig blivit nåt jag inte gillar så speciellt mycket. Mest för att jag ätit det så mycket tror jag, ”havets falukorv” som vi kallar det ibland..
Men om man gör laxen så den smakar massa annat än just bara lax så gillar jag det.
Idag gjorde jag spett med ett tillbehör bestående av nudlar och grönsaker. Mycket snabblagat, enkelt och väldigt gott om jag får säga det själv. Och det gör jag.
Alla gillar spett va? Bara att provlaga!
~
Laxspett med nudlar, 4 pers
250 gram nudlar (ett paket)
2 dm purjolök, gärna toppen, alltså ”det gröna”
½ röd paprika
20-30 sockerärtor
150-200 g mangold, spenat, vitkål eller liknande
600 g laxfilè
sesamfrön
salt
vitpeppar från kvarn
8 träspett
Soyasås:
½ dl soya
½ dl vatten
2½ msk strösocker
1 msk riven färsk ingefära
Koka nudlarna.
Skölj grönsakerna.
Strimla paprikan, dela sockerärtorna i två långa strimlor och skär purjon i lite större bitar.
Skär laxen i 8 stora fina bitar och trä upp på spetten.
Gör soyasåsen:
Ta soya, vatten och strösocker och koka upp det i en kastrull.
Tillsätta maizena utblandat med lite vatten och gör ett uppkok.
Tillsätt ingefäran. Tillsätter du den tidigare blir såsen besk.
Nudlarna:
Stek purjon en stund innan du häller i resterande grönsaker.
Stek en liten stund innan du häller på nudlarna och fräser på tills de är varma.
Stek laxen i lite olja men inte för länge! Max 3-4 minuter annars blir det överstekt och torr.
Salt, peppra och sätt sesamfrön under tiden du steker runt hela fiskbitarna.
Servera allt tillsammans och glöm inte hälla lite av såsen över både nudlar och lax.
~