Annons
Annons

Päron!

Annons MOBILE TOP

Päron

Hur goda är dom inte nu då?
Jag har faktiskt ALDRIG kokat marmelad på päron, jag har köpt färdig. Varför det kan man ju undra…för inte är det svårt att göra själv och tar ca 15 minuter.
Eftersom pektinet lyser med sin frånvaro i päron så använde jag mig av Melatin. Det innehåller druvsocker, geleringsmedel: amiderat pektin, surhetsreglerande medel: äppelsyra, konserveringsmedel: natriumbenzoat, benzoesyra.
Jag gillar inte att tillsätta konserveringsmedel i mina sylter och liknande, men jag ser inte hur jag annars ska kunna få den att bli marmelad om jag inte tar Melatin. Nån som har tips?
Hur som helst tog jag precis de päron som är på bilden ovan och gjorde en test som funkade jättebra direkt!

~
Päronmarmelad

Suss Päronmarmelad med vanilj, ca 5 dl

8-10 mogna små päron
1 dl vatten
ca ½ paket Melatin
1½ dl socker
1 vaniljstång
½ citron, saften

Skala päronen och skär i mindre bitar.
Skåra vaniljstången och lägg allt i en kastrull.
Tillsätt 1 dl vatten och pressa ner citronen.
Låt koka ca 10 minuter så päronen blir mjuka och mosas.
Tycker du bitarna är för stora så mosa lite med en gaffel i kastrullen och vill du ha en slät marmelad mixar du dem (akta vaniljstången i så fall..)
Häll i Melatinet försiktigt och rör om.
Låt koka ca 1 minut.
Häll i socker lite åt gången, efter smak så söt du vill ha din marmelad.
Låt koka ca 1 minut.
Ta upp vaniljstången och häll marmeladen på rena burkar (Atamonsköljda eller steriliserade på annat sätt).

Tips!
Riv ner lite ingefära (mot slutet annars kan den bli besk), lite lingon, konjak eller smaksätt med lite mörk choklad!
~

Jag har ofta hemma lite olika ostar att ha i maten eller som snacks när det kommer oväntat besök. Jag hade hemma en Skärvångens blå ädel som den här marmeladen passade jättefint ihop med.

Skärvångens blå ädel

Annars är det gott med päronmarmelad till lite hetare salami och andra charkuterier med mycket smak. Eller istället för gelé till ditt viltkött, tex hjort eller rådjur. Förutom frukostmackan så klart.

Och på tal om ost.. Snart tror jag ”Svedjans Ost” vid Storkågeträsket ska öppna! Jag har dem på fejjan.. Deras sida hittar du HÄR.

Annons
Annons
Annons
Annons