Annons
Annons

Svårslaget

Annons MOBILE TOP

Kall mjölk & nybakta Kanelbullar.
Om inte det smakar himmelrike, säg vad som gör?

Vädret har varit sjukt tråkigt, regn och regn varje dag. Välbehövligt fyllde jag frysen på fikabröd idag på förmiddagen.
Kanelbullar, ett måste i det här huset, och Kärleksmums, som också har blivit ett måste numera.
Så många människor som bakar bullar, så många recept finns det nog på Kanelbullar. Jag brukar utgå från receptet som står på Vetemjölspaketet och ändra lite som jag vill ha det samt att jag alltid gör dubbel sats. Det lönar sig liksom inte att göra enkel om inte vill baka varje vecka och dessutom går det nästan ett paket mjöl på 1 liter vätska. Smidigt.
Receptet nedan är enkel sats.
~
Kanelbullar

Vetebullar, 40 bullar eller 2 längder

bullformar

150 gram smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 gram jäst (1 pkt)
1 dl strösocker el. vit baksirap
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma (kan uteslutas)
850 gram (ca 1,4 dl) vetemjöl

fyllning:
150 gram smör, rumsvarmt
2 msk kanel
1 dl strösocker

1 ägg till pensling
pärlsocker

Värm mjölken till 37 grader.
Smula jästen i bunken.
Häll över mjölken och rör om tills den är löst.
Tillsätt socker, salt och kardemumma.
Häll i  hälften av mjölet luftigt och kör maskinen ett tag.
Klicka i smöret i degen och kör tills det är blandat.
Häll i resten av mjölet förutom ½ dl till utbakning och arbeta degen minst 5 minuter med maskin och så länge du orkar (minst 10 minuter)  om du knådar för hand.
Låt jäsa 30 minuter under bakduk.

Ta ur degen ur bunken och arbeta den för hand tills den känns smidig.
Dela den i två.
Blanda ingredienserna till fyllningen.
Kavla varje del till en avlång kaka.
Bred på fyllningen.
Rulla ihop kakan till en rulle,
Skär rullen i 20 bitar och lägg med snittytan uppåt i en bullform eller på bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk 40 minuter.
Pensla sedan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen 5-10 minuter.
~

Annons
Annons
Annons
Annons