Vi lyckas pricka av en av vinterns kallaste dagar, med temperaturer ner mot -19 grader, när vi stämmer träff vid vattentornet i Ursviken under årets första vecka. Trots kylan är det glada miner på de fem cykelentusiasterna.
– När vi väl cyklar är det lugnt, det blir bara kallt när man står still, säger Joakim Nyström och ler.
Väl i skogen är det dessutom ingen motvind, och blir heller inga hastigheter som ökar på kylfaktorn nämnvärt, förklarar de.
– Det är händer och fötter som är mest utsatta, men det brukar inte vara några problem om man klär sig rätt, säger Rasmus Holmgård.
För att kunna cykla på snön använder de så kallade fatbikes, där den största skillnaden mot en vanligt Mountainbike är de rejält breda däcken.
– Med lite luft i så här breda däck blir det möjligt att ta sig fram nästan överallt, det är en enorm frihetskänsla, säger Samuel Lindkvist.
Fatbikes har funnits på marknaden i många år, men det är först på senare tid de blivit vanligare. När Joakim och Rasmus cyklade på skoterleder 2015 var det många som vred på huvudet.
– Det var mer udda då än nu, men det är fortfarande många som aldrig sett en cykel i de här miljöerna, säger Joakim.
Långa sträckor
Med den här typen av cyklar kan man alltså ta sig fram på de mest otillgängliga platser, och det går att ta sig långa sträckor på relativt kort tid.
– I upp till 10-15 centimeter nysnö går det att cykla precis vart som helst, och när det blir mer snö får man hålla sig till skoterspår eller andra stigar där många promenerar. Som tur är finns det många härliga stråk att cykla på, bland annat på Vitberget och sträckan mellan Skellefteå och Skelleftehamn, säger David Lindholm.
På våren kan det även gå att cykla på skaren.
– Även om skaren inte håller för att gå på så kan den hålla för cykeln. Det är en häftig känsla, säger Björn Ramstedt.
Flera i gänget använder även cykeln för att pendla till jobbet.
– Jag cyklar mellan Ursviken och Hedensbyn varje dag. Att kunna cykla på ett vackert skoterspår istället för längs en tråkig väg är riktigt fint, säger Samuel.
Går det inte trögt?
– Nej, faktiskt inte. Cyklarna är lätta och smidiga även om de ser ut som de gör.
Intresset ökar
Med tanke på hur mycket cykelintresset växt sommartid den senaste tiden spås även vintercykling öka framledes.
– Det är bara roligt, det är ju inte direkt trångt i skogarna här, säger Samuel.
Hur mycket pengar kostar det att köpa en sådan här cykel?
– Det beror på vad du är ute efter, men mellan tummen och pekfingret skulle jag säga att du kan hitta en riktigt fin begagnad fatbike från runt 7000 kronor, säger Rasmus.