Inget är väl så utbrett och inrotat som fredagstacos? Många vänner och bekanta har det som en slags oskriven ”fredags-lag”.
Att ”På fredagar äter vi Tacos!”
Jag föredrar en blodig köttbit men ska jag äta tacos gör jag gärna hela rubbet själv. Läs mer om Tacos här och vad du egentligen stoppar i dig.
Lägger ut några recept i hopp om att du gör dem nästa gång istället =)
Det finns väl lika många recept på salsa som kockar, men här min variant.
~
Salsa ca 3 dl
1 burk krossade tomater, gärna Mutti
½ gul lök, finhackad
½ röd paprika, hackad smått
½ grön paprika, hackad smått
4-5 skivor jalapeños, hackade
färsk koriander, hackad
nån matsked lime- och eller citronjuice
ca 1 tsk farinsocker
salt
svartpeppar från kvarn
tabasco jalapeños efter smak
Blanda allt och låt gärna stå nån timme i kylen för att utveckla smaken.
~
Åsså såsen man inte kan leva utan, Guacamole!
Köper du den från Santa Maria från butiken så innehåller den 1,5 % avocado.
Du kan ju tänka dig hur mycket tillsatser det är i den för att den ska smaka och se ut som Guacamole..
Bättre och framför allt godare att göra själv, och fort går det. Inte mer är 5 minuter, jag lovar!
~
Suss Guacamole 2-3 dl
2 mogna avocado
1½ dl gräddfil
½ dl sweetchilisås
ytterst lite vitlök
pressad citron
salt
(ev.finhackad röd chili, hackad koriander och lite malen spiskummin)
Skala och kärna ur avocadon.
Mosa avocadon i en tallrik.
Tillsätt gräddfil och chili.
Hacka vitlök och ta knivbladet och ”mosa” den mot skärbrädan.
Sätt i resten av ingredienserna.
Rör om.
Förvara i kyl tills den ska ätas.
~
Och vill du lägga in din egna Jalapeños så får du receptet här av mig.
~
Inlagda Jalapeños
ca 400 gram Jalapenos
1½ dl äppelcidervinäger
1½ dl vatten
1½ msk socker
1 ½ tsk salt
Skölj chilifrukterna.
Skär chilin i skivor som är ca 2-3 mm breda.
Lägg detta i en kastrull med äppelcidervinäger, vatten, socker och salt.
Koka upp och låt småkoka under lock i 5 minuter.
Häll upp i väl rengjorda burkar (decinficerade) med tättslutande lock.
Detta blir ca 5 dl.
~
Vill man göra egen tacokrydda är det inte heller svårt.
Poängen förutom smaken, är än en gång att man slipper smakförstärkare, klumpförebyggande medel och andra tillsatser som det är i den man köper färdig. Ytterligare en fördel, om man äter mycket tacos, är ju priset. Det blir bara en bråkdel.
Det här receptet har jag fått av en vän, Anna i Småland.
~
Tacokrydda
4 msk spikummin
4 msk chilipulver
2 msk lökpulver
2 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
2 msk koriander
2 msk potatismjöl
3 msk havssalt
Blanda allt i en rostfri skål/bunke. Ta inte plast, smaken sätter sig i plasten.
Häll upp och förvara i en lufttät burk.
Om du förvarar kryddan i en plastburk kan du inte använda den till annat sedan.
Tips! Ta ca 3 msk till 400 g färs.
~
Trevlig helg!
//Suss