I det pressmeddelande som Skellefteå kommun skickade ut med anledning av Karin Degerfeldts nya tjänst står det att hon i sin roll ska ansvara för att ”samordna, driva och utveckla kommunens övergripande strategiska frågor för Skellefteås utveckling”. Begripligt och samtidigt sådär lagom luddigt som formuleringar i pressmeddelanden plägar vara. Översatt till vanligt språk kan man säga att rollen handlar om vart Skellefteå ska och hur man ska göra det.
– Det handlar om att bygga en hållbar plats för en bättre vardag. Det kan låta som en floskel, jag vet, men jag tror verkligen på det. De sista tio åren har det blivit tydligt i Skellefteå: om vi bestämmer oss för att göra något så gör vi skillnad även om allt inte blir perfekt.
Om vi bestämmer oss för att göra något så gör vi skillnad även om allt inte blir perfekt.
Karin Degerfeldt, född och uppvuxen i Skellefteå, tog examen i nationalekonomi med hållbarhetsinriktning när seklet var ungt. Samhällsintresset fanns där från början men någon tydlig plan för framtiden hade hon inte. Men som för så många unga fanns en vilja att göra skillnad på riktigt.
– Drömmen, där under studietiden, handlade väl en del om att göra skillnad globalt, kanske jobba inom FN. Sen kommer livet med allt vad det innebär. Men det häftiga är att när jag väl hamnade i FN så var det genom Skellefteå. I ungdomens dröm om FN var det inte Skellefteå jag trodde jag skulle prata om. Men det gör det tydligt att det är i samhället som vi bygger samhället, inte i fina rum i New York.
Det Karin syftar på är FN-konferensen High Level Political Forum 2023 där Skellefteå kommun var en del av den svenska delegationen som utsetts av UD utifrån goda exempel i linje med Agenda 2030 för hållbar utveckling. Skellefteås arbete med utvecklingsstrategin Skellefteå 2030 sågs som ett gott exempel på just detta.
– Att utvecklingen i Skellefteå är intressant för världen visar vad vi har åstadkommit och kan fortsätta göra, säger Karin.
Karin Degerfeldt beskriver sig som en person som gillar förändring och utveckling och som hela tiden tror sig kunna göra mer i morgon än igår. Detta, tillsammans med tron på att det går att göra skillnad, ser hon som sina främsta drivkrafter. Drivkrafter som hon tycker att hon får utlopp för i Skellefteå.
– Jag brukar tänka på min mormor som föddes in en tid då kvinnor inte hade rösträtt. Att svenska kvinnor sedan fick den rätten hände inte av en slump. Rörelsen som ledde fram till en förändring utvecklades mitt ibland oss, i samhället. Där vi bor och verkar skapar vi våra normer, både för samhället och oss själva. Det visar också på vikten av att agera som en förebild, oavsett regering, dokument och styrning. Det är något man måste våga äga. Det är värt att bry sig, säger hon.
Där vi bor och verkar skapar vi våra normer, både för samhället och oss själva. Det visar också på vikten av att agera som en förebild.
Northvolts konkurs och den turbulens som rått i Skellefteå under hösten och vintern har givetvis varit problematisk för Skellefteå. Den stora inflyttningen har avstannat och många människor som flyttat långväga ifrån har tvingats bryta upp och flytta. För såväl enskilda som företag har konkursen inneburit ett hårt slag. Men när det gäller Skellefteås framtid är Karin Degerfeldt inte orolig.
– Turerna kring Northvolt har fått ett enormt medialt genomslag. Men ur vårt perspektiv är det här inte en bubbla som sprack. Skellefteå är mycket mer än en industristad. Och precis som vi sagt tidigare från kommunen så har den långsiktiga planen, som vi jobbat med i tio år, aldrig handlat enbart om Northvolt. Vi jobbar alltid med prognoser och olika scenarion när det gäller bostäder, tomter och utveckling. Och vi har alltid haft med oss att kan vi behöva planera om.
Karin understryker också att den gröna omställningen inte är ett experiment utan snarare ett ansvar. Skellefteå har, trots Northvolts konkurs, kvar många resurser i form av människor och innovativa företag. Dessutom har Skellefteå bevisat att man som kommun klarar av den typ av utveckling som etableringen av Northvolt krävde.
– Utifrån ser det kanske ut som att Skellefteå dog men vi som jobbat med det här länge vet att det absolut inte är så.
Som chef för samhällsutveckling utgår Karin från att alla som bor i Skellefteå är med och skapar platsen. Föreningsaktiva, företag, privatpersoner – alla har vi en roll och en betydelse för samhällets utveckling.
– Det här är ingen one man show där jag som chef ska sitta och bestämma. Jag vill samskapa och bidra till att vi hittar fler sätt som bygger just den här hållbara platsen för en bättre vardag. I den här rollen vill jag att fler människor ska bidra eftersom det gör skillnad.
Utifrån ser det kanske ut som att Skellefteå dog men vi som jobbat med det här länge vet att det absolut inte är så.
Under sina år på Skellefteå kommun har Karin Degerfeldt haft sin beskärda del av både framgångar och utmaningar. Bland de förra märks flera prisbelönta infrastrukturprojekt och nomineringen till Årets person inom hållbart samhällsbyggnad 2021, som SGBC, Sweden green building council, står bakom. Till utmaningarna kan Karlgårdsbron räknas. Turerna kring bygget har väckt många frågor, inte minst kring upphandlingen av totalentreprenören Kauno Tiltai.
– Det finns olika sätt att upphandla på och olika entreprenadformer. Vi valde totalentreprenad som ger entreprenören ansvaret att sköta allt eftersom vi ansåg det vara den bästa lösningen. Priset var ett viktigt ingångsvärde, i enlighet med kommunens regler för upphandling. Det är omöjligt att nagelfara alla parametrar i en upphandling. Man måste lägga tonvikten på det som bestämts vara de viktigaste faktorerna, säger Karin och fortsätter.
– Gott samarbete och samsyn är viktigt i alla projekt men det är svårt att helt säkerställa sådant i en upphandling. Här brast samarbetet och det skapade stora problem. Men det hade inte mycket att göra entreprenadformen, säger Karin.
Man behöver inte ha stött på Karin Degerfeldt särskilt många gånger för att få intrycket av en person som vågar. När jag frågar Karin om det här förstår jag att hon hört det förr.
– Jag brukar tänk på det som mod och kompisar. Har man kompisar är det lättare att vara modig. Och är man modig blir man tydlig. Är man tydlig får man fler kompisar. Goda relationer skapar utvecklingsmöjligheter. Det hänger ihop.