Annons
Annons
Alexandra Sundberg, verksamhetschef och Siv Aspbäck, butiksansvarig säger att intresset för second hand fortsätter att öka och att det beror på såväl intresset för återbruk och hållbarhet som de lägre priserna. Foto: Caroline Thorén

25 år av återbruk, hållbarhet och varma möten: ”På Röda Korset möter vi kriser med vardag”

REPORTAGE Med 3,75 anställda och nästan hundra volontärer bistår Röda Korset i Skellefteå stans invånare med gemenskap, mötesplatser och stöd. Nu fyller Röda Korsets second hand-butik 25 år och ambitionerna för framtiden är fortsatt höga för både butiken och kretsen. "Vår jobbar utifrån de lokala behoven", säger Alexandra Sundberg, verksamhetschef.

Annons MOBILE TOP

Det är fullt ös på Röda Korsets second hand-butik den här onsdagen. Jubileumsveckan, då man firar att verksamheten funnits i 25 år, är i full gång med aktiviteter och erbjudanden. Den här dagen får kunderna fylla en kasse med kläder för endast 50 kronor – ett erbjudande som fått kunderna att hänga på låset redan vid öppning. Siv Aspbäck, butiksansvarig, har rosiga kinder och en glädjens energi som präglar hela butiken.

– Det har varit full fart hela förmiddagen. På onsdagar har vi också Öppen onsdag då man får komma hit och få ett mål mat och ett medmänskligt samtal om man vill. Så idag har det varit lite extra fullt upp, säger hon och får medhåll av Alexandra Sundberg, verksamhetschef.

– Att fylla en kasse med kläder för 50 kronor ger både människor en chans att fynda men är också ett sätt för oss att skapa lite extra utrymme för alla de kläder som människor skänker till oss.

Annons
När Annika Lindström gick i pension kände hon att hon ville göra en insats och samtidigt träffa människor. Varje onsdag sköter hon det café som ligger i Röda korsets butik. Foto: Caroline Thorén

I kaféet jobbar volontärerna Margaretha Karlsson och Annika Lindström. Efter pension kände de båda att de ville göra en insats och samtidigt träffa folk och få ett sammanhang, överbrygga den klyfta som det kan innebära att gå från ett aktivt yrkesliv till den mer stillsamma pensionärstillvaron.

– Jag jobbade heltid på lasarettet tills jag var 65. Men det blev långtråkigt att bara vara hemma. Så nu är jag här varje onsdag i kaféet där jag både hjälper till och får möjlighet att träffa och prata med människor, säger Annika.

Det blev långtråkigt att bara vara hemma. Så nu är jag här varje onsdag i kaféet där jag både hjälper till och får möjlighet att träffa och prata med människor.

Röda Korset är världens största humanitära rörelse och finns på plats vid merparten av världens kris- och krigshärdar. I Sverige handlar verksamheten om att stötta människor i utsatthet genom stöd och trygghet i kriser, mötesplatser för gemenskap och hjälp med mat och kläder när pengarna inte räcker till.

– Vi jobbar utifrån de lokala behoven. För 25 år sedan när vi började second hand-verksamheten var efterfrågan på våra tjänster stor. På den tiden fanns det inte lika många aktörer på området som idag. Under åren har det gått lite upp och ner. Men efter nedgången under pandemin ser vi en stor ökning av människor som söker sig till oss, säger Alexandra Sundberg.

Second hand-butiken är lika mycket affär som mötesplats. Varje onsdag bjuder man på ett mål mat och ger de som vill möjlighet till medmänskliga samtal. Foto: Caroline Thorén
Alexandra Sundberg berättar att Röda Korset jobbar utifrån de lokala behoven men också börjat arbeta mer med frågor kring hur man ska agera vid väpnad konflikt, något som speglar oron i Europa och världen. Foto: Caroline Thorén

När det gäller den välbesökta second hand-butiken kan uppgången förklaras av det växande intresset för second hand som i sin tur går hand i hand med ett lika växande intresse för återbruk och hållbarhet. Den sociala aspekten med låga priser både i butiken och caféet underlättar för ekonomiskt utsatta.

– Det är ju svårt att veta de exakta skälen till varför människor handlar på second hand. Men när ekonomin går ner är det klart att fler behöver möjligheten att handla billigare, säger Alexandra.

På onsdagar har vi också Öppen onsdag då man får komma hit och få ett mål mat och ett medmänskligt samtal om man vill

Plötsligt avbryts mitt samtal med Siv och Alexandra när Sören Stenberg, en av de många volontärerna dyker upp. Han har jobbat på Röda Korset i tre år och är, förutom allmän alltiallo, ansvarig för projektet Cykling utan ålder där boende på några av stans äldreboende ges möjlighet uppleva en cykeltur på en specialbyggd cykel. Sörens engagemang i projektet fick honom att själv cykla hela vägen till Stockholm för att samla in pengar till projektet.

– Det tog 13 dagar och jag började resan med att sova i tält på nätterna. Men det tog sån tid att sätta upp och packa ihop utrustningen varje dag så jag började övernatta på vandrarhem i stället. En gång hamnade jag hos ett motorcykelgäng men de visade sig vara jättesnälla, säger Sören och skrattar.

Och Sören har inte långcyklat klart. I sommar firar Cykling utan ålder 10 år och Sören har blivit nerbjuden till Uppsala för firandet och för att upprepa sin cykelbravad, den här gången blir från Uppsala till Malmö.

Annons
När Megafonen var på besök firade second hand-butiken 25 år och gav därför alla kunder möjlighet att fylla en med kläder för 50 kronor. Kön till kassan ringlade lång genom butiken. Foto: Caroline Thorén

Röda Korset, både nationellt och i Skellefteå, påverkas också av det oroliga omvärldsläget, något som lett till att man börjat jobba med sin krigs- och krisberedskap.

– Vi måste bli både fler och också bättre på hur vi ska agera vid en väpnad konflikt. Det är ju så världsläget ser ut. När det gäller första hjälpen är vi väldigt bra men vi behöver fler människor som är bra på alltifrån krisstödjande samtal till logistik, att hantera teknik som elverk och vattenrening, säger Alexandra och fortsätter

– På Röda Korset möter vi kriser med vardag. Det våra volontärer gör i vardagen ska de göra vid en kris. Men vi måste också ta höjd för att vissa av våra volontärer kan bli krigsplacerade i händelse av väpnad konflikt. Det här är ett arbete vi kommer att fokusera mer på.

Annons
Kläder är inte det enda man kan fynda i butiken. Husgeråd, leksaker och böcker förekommer också i stor mängd. Foto: Caroline Thorén

På vägen ut från butiken dyker Gudrun Sandlén upp vid kassan. Hon var den som drog igång Röda Korsets second hand-verksamhet i Skellefteå för 25 år sedan. Och hon är minst sagt nöjd med sina efterträdares arbete.

– Det gör det så himla bra!

Artikeln är en del av Megafonen 21/5 – 2025. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons