Annons
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson

BILDSPEL: Flytten klar • Café på Bit öppnar med större utbud och serveringstillstånd – häng med in

NYHETER Flytten är genomförd och nu har Café på Bit öppnat i nya lokaler med bland annat större utbud, serveringstillstånd och eget kök. "Känns helt fantastiskt", säger ägarna Markus Lindahl och Christoffer “Totte” Aspevind.

Annons

När vi träffas är det måndag och Café på Bit håller stängt. Efter en prova på-vecka i den nya lokalen behöver ägarduon samla intrycken och ladda om, innan de kör igång på riktigt.

I augusti var det tio år sedan de öppnade. Det här är fjärde gången som verksamheten flyttar och nu till större centrumlokaler med kök, vilket de inte haft förut, och det är nu som ägarna känner att de äntligen kan ha nått dit de hela tiden velat komma.

– Man vill kunna känna sig nöjd och stolt över alla delar; både lokalen, spelutbudet och maten. Tidigare har det alltid varit en del nödlösningar men här kan vi känna att vi har allt det, säger Totte.

Annons

Vi hinner bara sätta oss när det plingar till i Markus telefon. Svar från Skellefteå kommun, säger han. Ägarna väntar bud om serveringstillståndet och Markus går undan för att få domen förkunnad, både uppspelt och inte så lite nervös.

– Vi flyttade hit för att kunna laga riktig mat och servera alkohol. Vi vill kunna vara som ett förfestställe, dit man kan komma och göra en aktivitet innan man går ut på krogen, till exempel, säger han.

Mycket på menyn

Inne på Café på Bit finns en hel del. Bland annat nördig merch, brädspel, kortspel och tv-spel till en rad generationer konsoler, från de tidiga efter 80-talets tv-spelskrasch till de moderna. Antingen för att spela eller att köpa med sig hem. Det finns en arkadhall med flipperspel, arkadmaskiner och Guitar Hero-hörna, ett sprillans nytt LAN-rum med hittills sex datorer där polare kan lira klassiker som Quake III Arena, med mera.

För Markus och Totte är det här en viktigt milstolpe. Flytten har inneburit hårt arbete i flera månader, utan intäkter, och nu är de äntligen igång. De kommer att fortsätta utveckla och finjustera det invändiga allt eftersom. Foto: Jonas Nilsson

Och mat såklart. Tidigare har ägarna behövt hålla utbudet ganska enkelt men med eget kök kan de växla upp. De återintroducer exempelvis en populär tacotallrik som de inte kunde servera just i förra lokalen. Till det räknas att besökarna nu även kan få sig en öl.

När Markus kommer tillbaka utbyter han och Totte en fist bump. Det där var sista pusselbiten.

– Det har varit efterfrågat sedan tidernas begynnelse. Att man ska kunna ta en-två öl medan man spelar flipper och sådär, säger Totte.

Omvandlad lokal

Den nya lokalen ligger på hörnet Nygatan/Lasarettsvägen ungefär två stenkast ifrån den gamla. Den är cirka 50 kvadratmeter större och rymmer numera allt på ett plan.

Annons

Väggarna invändigt består till stor del av glaspartier för att lokalen ska upplevas som öppen och ljus. Personalutrymmena är bättre och planlösningen överlag. Det här var kontor förut och Markus och Totte berättar att hyresvärden Skebo varit mycket tillmötesgående i omvandlingen av lokalen.

– De har verkligen satsat och gjort vansinniga förändringar här inne. Ta bara att de byggt upp köket för vår skull, säger Markus.

Hyran är också högre nu och personalkostnaderna med, men det oroar dem inte. Om de klarat en pandemi och en lågkonjunktur så klarar de vad som helst, resonerar Markus, och om de tidigare haft några tvivel så har prova på-veckan suddat bort dem.

– Det har gått hur smidigt som helst och alla besökare har varit supernöjda, fortsätter han.

Ett tecken på den förväntan som ägarna haft inför beskedet om serveringstillståndet är den 3D-printade mugghållaren som de monterat på ett flipper. Den här kommer kanske att behöva sänkas lite. Foto: Jonas Nilsson

Värdefull resa

Men det finns andra som provat liknande koncept och inte fått det att funka, så vad är grejen? Ägarna tror att deras successiva upptrappning varit en fördel. De hade en klar bild av vart de ville komma för många år sedan men fäster ett stort värde i resan hit.

– Om vi för tio år sedan fått några miljoner för att bygga Café på Bit som vi ville, så hade vi ändå inte nått hit. För vi visste inte vad kunderna ville ha och vi hade inte lärt oss vad som funkar och inte, berättar Markus.

– För oss har det varit en långsamt puttrande framgång och alla de olika stegen har nog varit bra, säger Totte.

Annons

De är inte “färdiga” ännu utan kommer att fortsätta utveckla och finjustera. Här inne kommer det garanterat inte att se exakt likadant ut om ett år, säger de. Men det nya Café på Bit är igång och för ägarna är det en länge efterlängtad milstolpe.

– Man får inte mycket gratis som egenföretagare utan vi har kämpat stenhårt för det här, säger Totte och Markus instämmer.

– Så mycket som vi har jobbat de senaste månaderna… ja, det går inte att beskriva den lättnaden. Att vi fått öppna och dessutom fått alkoholtillståndet nu. Det känns helt fantastiskt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons