Annons
Det här är bara en mätning, noterar näringslivschef Anja Palm. "Vi vill se en positiv trend under flera år och jobbar hårt för att nå betydligt högre nivåer", säger hon. Foto: Magnus Lindkvist / Jonas Westling

Skellefteå klättrar i undersökning om företagsklimat – vill nå högre

NÄRINGSLIV Skellefteå klättrar 50 platser i Svenskt näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner.

Annons

I 2024 års ranking hamnar Skellefteå på plats 208 av landets kommuner. Det är ett rejält skutt från plats 258 i rankingen för 2023.

Det är bland annat Skellefteå kommuns information till- och dialog med företagen som anses ha förbättrats, upphandlingen samt bemötande och service.

– Det är positiva signaler, men samtidigt är det bara en mätning. Vi vill se en positiv trend under flera år och jobbar hårt för att nå betydligt högre nivåer, säger Skellefteå kommuns näringslivschef Anja Palm i ett pressmeddelande.

Annons

Under året har Skellefteå tillsammans med sju andra kommuner deltagit i ett utvecklingsprogram i regi av Svenskt näringsliv och även tagit fram ett nytt program för att förbättra företagsklimatet.

– Programmet är handlingsinriktat och fokuserar på områden där vi som kommunorganisation kan göra stor skillnad. Effekterna av programmet ska nå ut och märkas i näringslivet under kommande år, säger  Anja Palm.

Annons

Oppositionsråd Andreas Löwenhöök (M) välkomnar den förbättrade rankingen men påpekar i en kommentar att kommunen fortfarande har lång väg att gå.

– Till exempel är det djupt problematiskt att det lokala näringslivet fortsatt upplever att kommunen konkurrerar med privata företag inom vissa sektorer, säger han.

Om undersökningen

Totalt har 187 företag i Skellefteå kommun svarat på årets undersökning. Det sammanfattande omdömet om Skellefteås företagsklimat ligger på 3,31 (2023: 3,08). Riksgenomsnittet är 3,47. I kommunrankingen hamnar Skellefteå på plats 208 (tidigare 258). Kommunens information till företagen rankas på plats 168 (+85 platser jämfört med 2023), dialogen mellan företag och kommunens beslutsfattare på plats 170 (+85), tjänstemännens attityd till företagande på plats 174 (+68), och kommunens upphandling på plats 183 (+67). Den enda fråga där Skellefteå tappade i rankingen var påverkan av brottslighet, där kommunen nu återfinns på plats 73 (-1).

Källa: Skellefteå kommun

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons