Annons
  • Lisa Nilsson driver Silkochflora vid sidan av sitt ordinarie arbete men har en dröm om att utöka verksamheten. Om och när hon gör det kommer hon fortfarande att vara Kåge trogen, både för att det är där hon bor men också för att bidra till en levande landsbygd. Foto: Caroline Thorén
  • Till Silkochflora väljer Lisa saker hon själv tycker om. Foto: Caroline Thorén
  • I växthuset anordnar Lisa kurser i hur man binder julkransar. Förra hösten blev det fem välbesökta kurser.
  • Foto: Caroline Thorén
  • Foto: Caroline Thorén
  • Foto: Caroline Thorén
  • Foto: Caroline Thorén
  • Foto: Caroline Thorén
  • Foto: Caroline Thorén
  • Foto: Caroline Thorén
  • Foto: Caroline Thorén

Vill bidra till en levande landsbygd – driver gårdsbutik i Kåge: ”Finns redan mycket i centrala Skellefteå”

REPORTAGE Antika skåp, marockanska urnor och modern svensk design. I det lilla gårdshuset på villatomten i Kåge ryms vackra saker från alla världens hörn. “Det ska finnas något för alla oavsett plånbokens storlek”, säger Lisa Nilsson som driver gårdsbutiken Silkochflora.

Annons

Jag åker från stan till Kåge med den där diffusa men påtagliga känslan av att ha glömt något. Och när jag svänger in på uppfarten till det vita huset i den lummiga trädgården blir känslan till visshet: kameran! Jag har glömt kameran!

Men det man inte har i huvudet får man ha i benen. Fotandet får jag skjuta upp till kommande vecka. Och när jag kliver in i Lisa Nilssons vackra gårdsbutik blir det omöjligt att fortsätta noja över min glappande hjärna.

Här trängs marockanskt lergods i magiska färger, strama ljuslyktor och halmlampor från medelhavsområdet med antika brödspadar, antika lampor och små nätta glasvaser. Trots variationen i både storlek och uttryck känns allt perfekt komponerat och uttänkt.

– Jag väljer saker jag själv gillar och tycker att det är roligt att blanda. Jag gillar att pyssla och arrangera om butiken på olika sätt, kanske ta in lite blommor och sätta i en vas. Butiken får helt enkelt förändras efter min smak, säger Lisa.

Foto: Caroline Thorén
Foto: Caroline Thorén

Silkochflora grundades hösten 2022 av Lisa och en kollega. Då hade de öppet tre dagar i veckan och anordnade även fikaförsäljning i det anslutande växthuset. Nu driver Lisa gårdsbutiken ensam och har öppet mellan 14 och 16 varje söndag. Men vill besökare komma förbi någon annan tid brukar det fungera bra så länge Lisa är hemma.

– Jag kan se bilar som långsamt kör förbi för att kolla om det är öppet. Och ofta kommer folk och knackar på. Är jag bara hemma är det inga problem, då öppnar jag butiken, säger Lisa.

Annons

Vi sitter i det spatiösa växthuset där Lisa brukar anordna kurser i konsten att binda julkransar. Under förra året anordnade hon fem välbesökta kurser som fungerade som en slags kick off inför vintern. För trots att hon bedriver sin verksamhet i ett inte så välisolerat gårdshus är butiken öppen året runt.

– Det fungerar bra och så när som på några posters som blev lite naggade i kanten klarar föremålen kylan utan problem, säger Lisa.

Jobbar med händerna

Jag behöver inte prata med Lisa särskilt länge för att få en aning om varifrån hennes kreativa intresse för inredning, design och blommor kommer ifrån. Hennes föräldrar har alltid varit intresserade av auktioner och gamla saker och såväl hennes mamma som mormor ägnar mycket tid åt blommor och odling. Själv har Lisa jobbat på de flesta blomsterbutiker i stan och alltid tyckt om att jobba med sina händer.

– Familjen är väldigt engagerad i det här och hjälper mig mycket. Jag har en leverantör i Borlänge och mamma och pappa brukar följa med mig när det är dags att köpa in nya saker. Morfar är också med på ett hörn och gör potatisstickor av renhorn som jag säljer, säger Lisa.

Annons

Just nu jobbar Lisa på Ica Kåge men hon har en dröm om att utöka verksamheten och ägna sig åt sitt största intresse på heltid.

– När vi drog igång det här hade jag noll erfarenhet av företagande och det var nog bra att vi startade i liten skala. Men nu, när det gått lite tid, skulle det vara roligt att växa och utöka. Men jag tar det steg för steg, säger Lisa och fortsätter:

– Jag vill fortsätta bedriva verksamheten utanför stan. Det finns redan så mycket i centrala Skellefteå. Jag vill utveckla på landsbygden, både för att jag bor här men också för att bidra till en levande landsbygd.

I växthuset anordnar Lisa kurser i hur man binder julkransar. Förra hösten blev det fem välbesökta kurser.
Foto: Caroline Thorén

För en oinsatt är det lätt att tänka att det kanske är svårt att locka folk till en liten gårdsbutik utanför stan. Men inget kunde vara mer fel. Ryktet om Silkochflora har spritt sig, både via besökare och sociala medier, och kunderna kommer ofta långväga ifrån.

– Jag har många kunder från Umeå, Luleå och Piteå men också från Kina, Tyskland och Norge. Och jag är väldigt tacksam över att jag har en hel del återkommande kunder. Jag tror att många ser det som en trevlig utflykt, speciellt runt jul och på sommaren, säger Lisa.

Ska finnas något för alla

Vad är det då som säljer bäst? Enligt Lisa kan man se vissa variationer över året. På sommaren går posters och vaser bra och när mörkret tätnar under hösten är det stor åtgång på ljuslyktor. Men sett till helheten säljs det mesta Lisa köper in.

Annons

– Vintage-grejer går alltid bra men det mesta försvinner förr eller senare. Jag åker ner till min leverantör i Borlänge några gånger per år. I januari och inför sommaren brukar butiken vara smockfull. Men jag gör rockader med jämna mellanrum för att det inte ska se likadant ut.

Foto: Caroline Thorén

För Lisa är det viktigt att Silkochflora har något att erbjuda alla oavsett om man har råd med ett antikt skåp för 9 000 kronor eller en liten ljushållare för 30 kronor.

– Det ska finnas något för alla oavsett plånbokens storlek. Det känns viktigt.

Artikeln är en del av Megafonen 19/6 – 2024. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons