Annons
 • David Garcia och Olof Palm är handledare på Kulturparken, ett socialt företag med syftet att skapa nytta i samhället, finnas med på människors resa mot arbete eller utbildning och att vara en plattform för nya steg i livet. Foto: Magnus Lindkvist
 • På andra sidan Anderstorpsleden finns 120 kvadratmeter mark som just nu görs i ordning för odling. Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Theres arbetstränade tidigare i Kulturparken men kommer fortfarande tillbaka för att stötta andra deltagare. Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • En viktig del av verksamheten är deltagarnas egna idéer och initiativ. Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Therese Lundgren, projektkoordinator, ser parken som ett viktigt komplement till Urkrafts övriga erbjudande.
 • Enligt Olof och David ska verksamheten genomsyras av gemenskap och tro på människans förmåga.

BILDSPEL: Kulturparken – en plats att växa på • Hjälper människor tillbaka och vidare: ”Toppenställe”

REPORTAGE Ibland händer saker som gör att människor hamnar utanför arbetsmarknaden eller i ensamhet och isolering. Då finns Urkrafts verksamhet Kulturparken på Tuvan i Skellefteå. En plats där människor får en chans att hämta kraft, uppleva gemenskap och återfå självförtroende.

Annons

Det känns mer som juli än maj när Megafonen besöker Kulturparken den här torsdagen. Solen gassar från en molnfri himmel och grönskan är så intensivt grön att det nästan gör ont. Men värmen verkar inte ha någon negativ inverkan på aktiviteterna som pågår på den plats som tidigare var känd under namnet Rydlinge plantskola.

– Vi köpte det här stället under hösten 2021 och drog igång verksamheten våren 2022. Den svarar perfekt mot våra deltagares behov av sysselsättning och arbetsträning. Vi har trädgården, verkstaden och växthus. Det finns alltid något att göra.

Återinvesterar

Den som berättar är Olof Palm, handledare på Urkraft, det arbetsintegrerande sociala företag som äger och driver Kulturparken. Urkrafts övergripande mål och syfte är skapa social nytta i samhället, att finnas med på människors väg till arbete och studier och att vara en plattform för nya steg i livet. Genom både teori och praktik hjälper man människor att hitta konkreta jobb- eller utbildningsmöjligheter.

Eftersom vi är ett socialt företag tar vi inte ut någon vinst utan återinvesterar alla pengar i verksamheten.

Urkraft har sin bas på Campus där stora delar av verksamheten drivs i form av projekt, tjänster och en mötesplats.

– Eftersom vi är ett socialt företag tar vi inte ut någon vinst utan återinvesterar alla pengar i verksamheten. Det har gått bra för oss under flera år och därför valde vi att investera i Kulturparken. Det ska vara en plats att växa på där människor kan skapa rutiner och sammanhang. Vi utmanar våra deltagare utifrån deras förutsättningar men låter också saker ta sin tid, säger David Garcia, handledare på Urkraft.

Annons

Egna initiativ

David och Olof tar oss med på en tur kring Kulturparken. I verkstaden jobbar några killar med att fixa en åkgräsklippare, i växthuset har gurk- och tomatplantorna börjat växa ordentligt och i själva parkdelen rensas ogräs. David och Olof understryker vikten av att deltagarnas egna intresse och lust ska styra vad de väljer att göra.

– Vi förhåller oss till våra deltagare, vad de vill och hur de mår. Det är ingen botanisk trädgård där allt måste vara perfekt. Vi uppmuntrar egna initiativ, säger David.

På andra sidan Anderstorpsleden finns 120 kvadratmeter mark som just nu görs i ordning för odling. Foto: Magnus Lindkvist

Och egna initiativ finns det gott om. På andra sidan Anderstorpsleden har Kulturparken ytterligare 120 kvadratmeter mark som tidigare var mer eller mindre igenväxt men som man nu börjat röja och använda. En av dem som redan tagit marken i anspråk är Benjamin som anlagt ett jordgubbsland.

– Jag gillar jordgubbar men de är ju ganska dyra. Så nu har jag grävt upp landet och satt 36 plantor av olika sorter i tre rader. Om det fungerar kommer jag att ta skotten och sätta fler rader nästa år, säger Benjamin.

Alla får vara som de är, komma med idéer, jobba eller bara sitta och läsa en bok, om man behöver.

Att han trivs och är stolt över sitt land går det inte att ta miste på. Han berättar att han är här alla dagar som Kulturparken är öppen, det vill säga på måndagar, tisdagar och torsdagar. Men eftersom jordgubbsplantorna kräver en hel del vattning har han möjlighet att komma hit även andra dagar för att sköta om dem.

– Det är mycket jobb. Förra året när vi började jobba här växte gräset så här högt, säger Benjamin och måttar med handen i midjehöjd.

En viktig del av verksamheten är deltagarnas egna idéer och initiativ. Foto: Magnus Lindkvist

Mellanlandning

Lite längre in i parken träffar jag en annan deltagare som röjer träd så att svetten bokstavligen rinner. De träd han trimmat skapar en skuggig oas i hettan, nästan som en lövsal.

– Det är så skönt att komma hit och få vara mer i kroppen än i huvudet, att få känna sig skönt trött när man kommer hem. Jag har gått sysslolös länge och alla kontakter jag hade med Arbetsförmedlingen tog så lång tid. Det blev så att jag mer eller mindre isolerade mig i lägenheten. Till slut tog jag själv kontakt med Urkraft, berättar han och fortsätter.

– Det var ett jättestort steg för mig att ta mig från lägenheten och hit. Men här kan jag slappna av tills jag ska vidare. För jag ser det här som en mellanlandning. Och Urkraft hjälper mig att kontakta potentiella arbetsgivare och följer med på möten med dem.

Annons

Ingen stress

Och att vara ett konkret stöd i deltagarnas process och kontakter med arbetsgivare är något som Urkraft lägger stor vikt vid. Olof och David berättar att Urkraft inte ska skapa inlåsningseffekter utan vara en språngbräda vidare.

– Många av våra deltagare får en anställning. Ibland på deltid samtidigt som de har ett ben kvar i vår verksamhet. Men vi stressar inte heller människor att skynda vidare. Ofta finns möjligheten att vara kvar här under längre tid och då bli ett stöd för de nya deltagare som kommer. Vi ser människan och låter behoven styra, säger Olof.

Det är så skönt att komma hit och få vara mer i kroppen än i huvudet, att få känna sig skönt trött när man kommer hem.

Urkrafts verksamhet vilar på projekt, tjänster riktade mot kommun och myndigheter samt till viss del även tjänster mot företag och privatpersoner. Just nu har man bland annat ett projekt där man på uppdrag av Socialstyrelsen jobbar med att bryta ofrivillig ensamhet bland unga och äldre.

Man driver också projektet Texas Studiecenter där man hjälper människor att fullfölja sina studier på gymnasienivå, inom vuxenutbildning och folkhögskola eller universitet. Projektet har funnits i tio år men nu omvandlats till ett idéburet offentligt partnerskap med kommunen som löper över tre års tid.

Annons

– Vår målsättning är att projekten ska implementeras i vår ordinarie verksamhet. Vi har förmågan att se var människor hamnar mellan stolarna, var myndigheterna missar att plocka upp människor. Då kan vi kliva in. Ett exempel är projektet Ready Steady där vi stöttar högstadieungdomar med ofrivillig skolfrånvaro. Vi ser att mer praktiska uppgifter förbereder dem för kommande arbetsliv och också kan leda till återgång till skolan, säger Olof.

Toppenställe

Under några blommande träd nära ingången till Kulturparken träffar vi Theres som varit på Urkraft sedan 2022. Efter många år som långtidssjukskriven fick hon möjlighet att arbetsträna på Urkraft. Nu är hon här på sin fritid, både för att hon mår bra av det men också för att stötta andra deltagare.

– Det är ett toppenställe att vara på. Alla får vara som de är, komma med idéer, jobba eller bara sitta och läsa en bok, om man behöver. Det här har blivit en så viktig plats för mig. Jag har sagt till de andra att de inte kommer att bli av med mig. Så är det bara, säger hon och ler.

Theres arbetstränade tidigare i Kulturparken men kommer fortfarande tillbaka för att stötta andra deltagare. Foto: Magnus Lindkvist

Artikeln är en del av Megafonen 4/6 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons