Annons
Tidigare har hämtning av grovavfall endast förblivit en möjlighet för boende i ytterområdena, men nu ska alla hushåll i kommunen ges samma chans. Foto: Magnus Lindkvist

Snart hämtning av grovavfall – nya systemet sätts i verket • Så gör du

NYHETER Under april genomförs hämtning av grovavfall i Skellefteå kommun och ett nytt system tillämpas nu. Möjligheten erbjuds fler men intresse behöver föranmälas.

Annons

Det har varit en följetong de senaste åren. Tidigare har hushållen haft olika möjlighet till hämtning av grovavfall beroende på var i kommunen man bor.

I ytterområdena har insamlingen fortsatt men boende på Skellefteå centralort och vissa närliggande orter som Medle, Boviken, Skelleftehamn och Innervik har fått klara sig utan. Tjänsten hade upphandlats i olika avtal då, med olika längd, och när avtalet för insamlingen runt centrum löpte ut fick Skellefteå kommun svårt att upphandla den på nytt. Därav olikheterna.

Annons
Insamling i kommunens områden reglerades i olika avtal med olika längd, varför boende i det markerade området gick miste om tjänsten medan andra hade den kvar. Foto: Skellefteå kommun

Behöver anmäla intresse

Inför 2024 har Skellefteå kommun frångått det upplägget. Från och med nu ska alla ges möjlighet till fastighetsnära grovavfallshämtning en gång per år. Motkravet är att intresse behöver föranmälas via en e-tjänst på kommunens sajt.

Det blir en lägre belastning på miljön och ekonomin.

På så sätt ska entreprenören inte behöva köra några onödiga sträckor. Agneta Lantto Forsgren, verksamhetschef avfall vid Skellefteå kommun, ser flera fördelar med det.

– Det blir en lägre belastning på miljön och ekonomin och lättare för invånarna att ha koll på när hämtningen sker. De kan lägga ut sina saker strax innan och då slipper material som kan återbrukas stå ute länge och bli förstört. Systemet minskar också risken att material missas, säger hon i ett pressmeddelande.

Annons
Agneta Lantto Forsgren, verksamhetschef avfall vid Skellefteå kommun. Foto: Privat

Årets hämtning kommer att ske i april och gäller för en- och tvåfamiljshus samt flerbostadshus – inte för fritidshus eller verksamheter. Skellefteå kommun noterar att hushållen som vill få hämtning bör anmäla det i god tid.

Mer information om bland annat schema och stopptider finns på kommunens sajt.

Fakta: Det här får du lämna för hämtning

  • Kyl- och frysmöbler (hushållsmodeller).
  • Metallavfall som cyklar, utegrillar, snöskyfflar med mera.
  • Deponirest som köksporslin, dricksglas, möbler och husgeråd av blandmaterial med mera.
  • Restavfall som trasmattor, kläder, brännbara möbler med mera.
  • Elavfall som tv, radio, småapparater, spisar, tvätt-, diskmaskiner, köksfläktar, datorer, skärmar, glödlampor, lågenergilampor.

Källa: Skellefteå kommun

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons