Annons
En bild från 2023 års parad – med Linnéa Wikman i mitten. Foto: Jonatan Stålhös

Dags för Skellefteå Pride igen – firar 10-årsjubileum • Arrangören: ”Vi har lagt in en extra växel”

SAMHÄLLE I år är det tio år sedan den första pridefestivalen ägde rum i Skellefteå. Sedan dess har arrangemanget blivit något av en återkommande självklarhet varje år i februari. Inför tioårsjubileumet har en extra växel lagts in av arrangörerna.

Annons

Mellan den 11 och 17 februari är det dags för årets upplaga av Skellefteå Pride och årets program är en fullspäckad historia där många velat vara med och bidra.

– Under de här tio åren har det hänt så otroligt mycket med Skellefteå. Jag upplever att det hänt något med mentaliteten i stan. När vi började kunde det förekomma en del ifrågasättanden men nu är det inget snack. Det är väldigt positivt, säger Linnéa Wikman, vice ordförande i RFSL Skellefteå.

Linnéa Wikman, vice ordförande i RFSL Skellefteå. Arkivbild: Tinika Häggström

Sedan Sara kulturhus stod klart har en allt större del av Pridefestivalen koncentrerats till huset, både till huset som sådant men också till teaterscenerna och restaurangerna.

Annons

– Det är ju en central mötesplats. Att så många verksamheter i Sara också vill vara med att bidra är väldigt roligt.

Något för alla

Skellefteå Prides givna höjdpunkt är som de flesta vet vid det här laget Prideparaden lördagen den 17 februari. Men hela veckan kommer att präglas av festivalen på många olika sätt. Den 12 februari anordnar Seniortorget en föreläsning med den legendariska hbtqi-aktivisten Uno Larsson som berättar om sitt liv.

För den konstintresserade kan konstvandringen I skuggan av kuken vara något medan den sportintresserade kanske hellre ser Skellefteå AIK spela pridematch i Skellefteå Kraft Arena samma kväll. Och har man barn är det läge att dra till Ursvikens bibliotek den 15 februari eller Stadsbiblioteket den 17 februari för att lyssna på sagoberättande med Drakar och dragqueens.

Annons

– Förra året anordnades en pridemiddag på restaurang Mandel en kväll. I år utökas det till tre kvällar. På fredagen blir det jubileumsmiddag med dragshowgänget Tuck O’Hej. De kommer även att köra sin show på Guldtorget efter Prideparaden. Det känns jättespännande, säger Linnéa.

Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör, deltar i pridetåget 2023. Foto: Jonatan Stålhös

Härlig stämning

Den avslutande Pridefesten kommer i år att hållas på Cinco och Linnéa tror på bra uppslutning.

– Vi har rört oss runt på lite olika nattklubbar under åren. Men Cinco är en stor nattklubb med väldigt bra lokaler. De senaste åren har uppslutningen på pridefesten varit väldigt bra. Personalen som jobbar under den här kvällen brukar också säga att stämningen är en helt annan än under vanliga krogkvällar. Härlig stämning, inget bråk och blandade åldrar.

Annons

Linnéas fem måsten under Prideveckan

  1. Föreläsningen Sex- och relationskunskap med Kalle Norwald. Vi hade Kalle här under förra årets Pride och var så nöjda med hans föreläsning att vi ville ta hit honom igen!
  2. Regnbågsmässan i St. Olovs kyrka. Den har verkligen blivit en mysig pridetradition.
  3. Jubileumsmiddag och dragshow på restaurang Mandel. Det har aldrig förut varit en dragshow på Mandel, så jag tror det kommer att bli riktigt coolt.
  4. Bland drakar och dragqueens på Stadsbiblioteket eller Ursvikens bibliotek. Ett otroligt uppskattat inslag för alla barn.
  5. Paraden, såklart! För mig är det höjdpunkten under Pride. Det är så fint att se Skellefteås hbtq-personer visa sin stolthet och att uppleva hur mycket stöd vi får.

Artikeln är en del av Megafonen 7/2 – 2024. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons