Annons
Utställningen har satts upp i I utställningskorridoren på Stadshusets första plan. Foto: Magnus Lindkvist

Mäter fukt och räknar toalettbesök – arbetet med sensorer visas upp

NYHETER Skellefteå kommun tar i dag hjälp av sensorer för att mäta alltifrån snödjup till mängden skräp i papperskorgar. I en ny utställning visar kommunen hur.

Annons

I Skellefteå jobbar kommunen med sensorer uppkopplade till Skellefteå Krafts trådlösa nät för att mäta saker som fukt, ljudnivå, positionering, rörelse och annat. De är exempelvis till hjälp för städverksamheten.

Sensorer på toaletter på Nordanå registrerar hur många besökare som toaletterna haft, vilket underlättar städrutinerna. Även i sopkorgar finns sensorer som känner av hur mycket papper som kastas.

– Datan som sensorerna samlar in innebär nya möjligheter till service för individen, säger Agnieszka Boeske, projektledare på Skellefteå kommun, i ett utskick.

Annons

Användningen sker i enlighet med GDPR, enligt kommunen. Mätningarna ska inte kunna spåras till någon specifik person och sekretessinformation ska varken samlas in eller lagras.

Visas i ny utställning

Inne på Stadshuset kan medborgare lära sig mer om allt det här. På entréplan har en utställning satts upp för att visa hur sensorer och kan förenkla livet i kommunen. Det går bland annat att se hur snödjupet utanför Stadshuset och annat mäts i realtid.

Utställningen är den del av projektet GIOTIS – genomförandeprojekt för Internet of Things (IoT) för innovativ samhällsnytta Skellefteå – som arbetar för en utökning och uppskalning av IoT-tjänster i offentlig sektor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons